Kies voor een gazon met grasmatten

Een gazon brengt rust. In tegenstelling tot tegels of grind zorgt het voor een natuurlijke uitstraling. Bovendien helpt dit grasveld om water te laten insijpelen en overstromingen te voorkomen.

Ben je bezig met de aanplanting van jouw tuin? Kies dan voor een gazon met grasmatten.

Gras zaaien is verleden tijd

Vroeger was het stukken lastiger een mooie grasmat te krijgen. Er kroop heel wat werk in. Na het egaliseren moest je het graszaad evenredig verdelen, zachtjes aanduwen, regelmatig beregenen, enz. En hoe zorgvuldig je dit ook deed, toch ontstond er wel ergens een plek waar enkel onkruid groeide. Nu zijn er gelukkig grasmatten.

Voordelen van grasmatten

Grasmatten of graszoden plaatsen is zeker een goed idee, want ze bieden allerlei voordelen:

  • Snel. Gras inzaaien en laten kiemen duurt enkele weken. Met grasmatten heb je op enkele uren tijd een volledige gazon.
  • Onkruidvrij. De graszoden zijn perfect egaal, zonder onkruid of mos.
  • Direct toegankelijk. Je mag meteen het grastapijt betreden.
  • Onafhankelijk van het seizoen. Grasmatten plaatsen kan bijna het hele jaar door (tenzij de grond bevroren is of deze te slijkerig is).
gras gazon verticuteren

Grassoorten

Net zoals bij graszaad zijn graszoden verkrijgbaar in verschillende soorten. Voor grastapijten die actief gebruikt worden (zoals sportterreinen of bij gezinnen met kinderen) is een sportgazon ideaal. Deze grassprieten kunnen gerust tegen een stootje. Daarnaast is er ook gras met een hoge dichtheid verkrijgbaar, dat ideaal is voor siertuintjes. Dit is vaak beter bestand tegen schaduw dan andere grassoorten.

Onderhoud

Van zodra de graszoden op hun plaats liggen, is het onderhoud vergelijkbaar met dat van een gezaaide gazon. Je moet dus regelmatig het gras afrijden en bemesten. Vergeet ook de kantjes niet bij de knippen.

Is er een stukje van het gras beschadigd, door bijvoorbeeld een chemisch product? Dan kan je dit stuk weghalen en vervangen door een nieuwe grasmat.

grassoorten gazon

Grasmat prijzen

De prijzen van grasmatten hangen af van verschillende factoren. Zoals de grassoort. Een premiumgazon is bijvoorbeeld duurder dan een sportgazon. Daarnaast speelt ook de totale oppervlakte een rol. Want voor heel grote tuinen is er dikwijls een hoeveelheidskorting.

De kostprijs van een grasmat ligt meestal tussen de €2,5 en €3,5 per vierkante meter. Opgelet; dit is enkel de prijs van de graszoden. De plaatsing is niet inbegrepen. Gelukkig is dit een klus die je makkelijk zelf kan doen. Neem een kijkje op YouTube en je vindt tientallen instructievideo’s.

Graszaad vs graszoden

Wat is nu de beste keuze: graszaad of graszoden?

Het enige voordeel van graszaad is de kostprijs. Je betaalt gemiddeld €0,60 à €1 per vierkante meter. Dat is goedkoper dan kant-en-klare grasmatten. Maar deze matten zijn gebruiksklaar, onkruidvrij en plaatsbaar gedurende heel het jaar. Uiteindelijk is het dus slim om graszoden in de tuin te leggen. Zeker wanneer je een vrij klein tuintje hebt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.