Home staging: maak je interieur klaar voor de verkoop

Als je eraan denkt om je woning te verkopen, moet je aan home staging doen. Home staging is een vorm van verkoopstyling waarbij je het interieur zodanig inricht dat je sneller een koper vindt (en een zo hoog mogelijke verkoopprijs realiseert).

Hoe je hieraan begint? De specialisten van heylenvastgoed.be geven je een paar tips.

De voordelen van home staging

  • Snelle verkopen: Woningen met een proper, stijlvol interieur verkopen sneller, omdat ze aantrekkelijker zijn voor een groter aantal kopers.
  • Hogere verkoopprijs: Als verkoper wil je een zo hoog mogelijke verkoopprijs. Home staging helpt hierbij. De styling zorgt ervoor dat bezoekers meteen verliefd worden op het pand.
  • Concurrentievoordeel: In een competitieve vastgoedmarkt zal home staging je woning onderscheiden van vergelijkbare huizen of appartementen en zo meer interesse genereren.
vastgoedstyling

Tips voor vastgoedstyling

1. Begin met een opruim- en schoonmaakbeurt

Niets oogt er zo onaantrekkelijk als een slordig interieur. Daarom start je met een flinke opruimbeurt. Berg alle rommel netjes op in kasten. Ook overbodige meubels kan je beter verwijderen. Hierdoor lijkt de woning groter. Daarnaast raad ik aan om persoonlijke items, zoals familiefoto’s, tijdelijk een andere plaats te geven. Potentiële kopers moeten in staat zijn om zich hier te zien wonen, en persoonlijke items zullen dit bemoeilijken.

Daarna begin je met de schoonmaak.

Stof alle meubels af, ga met een stofzuiger rond en dweil de vloeren. Let erop dat er geen stofdraden aan het plafond blijven hangen. Vergeet ook niet om de ramen schoon te maken.

2. Ga voor een neutrale styling

Smaken verschillen. Die eyecatcher waar jij verliefd op bent, vindt een potentiële koper misschien niets.

Daarom is het een goed idee om je interieur zo neutraal mogelijk te houden. Verwijder alle excentrieke decoratiestukken. Tijdloze items, zoals bloemen en sobere kussens, mogen natuurlijk blijven staan. In sommige gevallen is het zelfs nuttig om een opvallende accentmuur, bijvoorbeeld in knalrood, wit te schilderen.

Met een neutrale styling spreek je meer mensen aan, waardoor het makkelijker is om je woning te verkopen.

3. Repareer en vernieuw

Home staging is het ideale moment om eindelijk die kleine reparatiewerken uit te voeren. Heb je al een tijdje last van een lekkende kraan in de WC, verouderde kit in de douche of een kapotte tegel in de keuken? Herstel deze gebreken zo snel mogelijk.

Deze kleine reparaties hebben een grote impact op de perceptie van potentiële kopers. Een goed onderhouden woning wordt namelijk sneller verkocht.

Ja, je moet soms wat geld uitgeven om deze herstellingen uit te voeren. Maar deze investering betaalt zich dubbel en dik terug.

4. Overtuig met geuren

Het effect van geuren wordt vaak onderschat. Maar bij vastgoedstyling spelen ze een belangrijke rol. Een lekkere, frisse geur in huis zorgt meteen voor een goede indruk. Je mag dus gerust een paar geurkaarsen laten branden of geurstokjes neerzetten. Of nog beter: probeer een van deze zelfgemaakte luchtverfrissers.

Wil je een knusse, huiselijke sfeer creëren? Bak dan een paar koekjes net voor de potentiële kopers je woning komen bezichtigen (dit recept van Jeroen Meus is een van mijn favorieten). De heerlijke geur van versgebakken koekjes kan niemand weerstaan. En zo heb je meteen een kleine traktatie om je bezoekers te overtuigen.

5. Vergeet de tuin niet

Bij het woord home staging denk je in de eerste plaats aan je interieur. Toch mag je de tuin niet vergeten. De eerste indruk begint bij de buitenkant. Zorg ervoor dat je tuin netjes is, het gras gemaaid en tuinmeubelen schoon zijn.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.