Deuren spelen vooral een functionele rol. Toch hebben ze ook een esthetische taak. Als toegang tot een gebouw vormen ze een visitekaartje. Daarom moet je buitendeuren afstemmen op de architectuur van het gebouw en de behoeften van gebruikers.
Aluminium deuren zijn hiervoor de perfecte oplossing. Alu buitendeuren zijn mooie, sterk, duurzaam en energiebesparend.
Wat maakt van aluminium zo’n geschikt materiaal?
Er zijn verschillende materialen voor buitendeuren. Sommige mensen verkiezen de warme uitstraling van massief hout (afrormosia, eik…), terwijl andere een budgetvriendelijk materiaal willen zoals pvc. Daarnaast behoort aluminium tot de meest populaire keuzes. Het biedt namelijk verschillende voordelen:
- Het is een vormvast materiaal dat goed bestand is tegen inbraken.
- Je hebt geen last van kleurvervaging onder invloed van uv-licht.
- Aluminium is duurzaam en onderhoudsvriendelijk.
- Het is mogelijk om een hoge isolatiegraad te bereiken.
- De voordeuren zijn leverbaar in vele stijlen en formaten.
Hebben alu buitendeuren dan ook nadelen? Natuurlijk, want aluminium deuren zijn vaak duurder in aanschaf dan andere materialen. Maar je krijgt er dan ook veel voor terug.

De isolatiewaarde van alu buitendeuren
Wanneer we over buitenschrijnwerk spreken, spreken we natuurlijk over de isolatiegraad. Hiervoor kijken we naar de U-waarde. Dit cijfer zegt ons hoe goed een raam of deur isoleert. Des te lager, des te beter.
Volgens de Vlaamse EPB-eisen mag een deur een maximum Ud-waarde van 2 hebben.
In de praktijk is een Ud-waarde van zo’n 1,2 zeker haalbaar. Alles hangt af van de samenstelling van het kader en het type deur (met of zonder glas). Een maximale energiebesparing is mogelijk door o.a. het gebruik van meerdelige afdichtingsstrips en geprofileerde thermische onderbrekingen. Ook voor passief bouwen is aluminium dus een geschikte optie.
Soorten alu deuren
Op basis van de manier waarop je de deur opent, onderscheiden we drie soorten:
- Scharnierdeuren. Dit zijn de meest gebruikte alu deuren in huizen, winkels, horecazaken en kantoren. Ze gaan slechts naar één kant open.
- Taatsdeuren. Deze designdeuren hebben een scharnierpunt in de vloer en het plafond, waarmee ze rond hun eigen as draaien. Een pivotdeur opent in twee richtingen.
- Schuifdeuren. Deze deuren bestaan uit een of meer schuivende delen op een railsysteem. Ze zijn ideaal om veel licht binnen te laten.

Inbraakbescherming
Er zijn verschillende manieren om alu buitendeuren beter te beschermen tegen inbraken. Je kan de deur uitrusten met een driepuntshaakslot, met haken en pinnen in stalen sluitbakken, verstevigde hoekverbindingen, samen met beveiligde scharnieren, krukken en sloten.
Deze maatregelen voorkomen dat dieven het slot openen, het deurblad uit de scharnieren tillen of zich een weg naar binnen forceren.
Branddeuren
Wist je al dat aluminium deuren ook dienst doen als branddeur? Ze hebben een brandwerendheid in de klassen EI30, EW30 en EI15. Hiermee zijn ze ook geschikt voor commerciële gebouwen zoals hotels, kantoren, enz.