Hongaarse punt parket als alternatief voor visgraat

Weinig vloeren hebben zo’n warme, authentieke uitstraling als parket. Daarom kiezen veel mensen voor een houten vloer in huis. Dat hoeven trouwens geen rechte planken te zijn. Er bestaan allerlei opvallende legvormen, zoals de Hongaarse punt.

Een Hongaarse punt vloer

Een Hongaarse punt wordt wel eens verward met het visgraat patroon. Toch is er een verschil. De plankjes van een Hongaarse punt vloer vormen een rechte lijn omdat ze geen rechthoekige vorm hebben maar een parallellogram met schuine zijden. De plankjes van een visgraat vloer hebben wel vier rechte hoeken, waardoor er een zigzag patroon ontstaat.

In onderstaande foto zie je het verschil:

Je vloer als blikvanger

Deze legvorm is dus ideaal voor wie het parket als blikvanger wil gebruiken. De rechte lijnen van de Hongaarse punt trekken de aandacht en nemen je blik mee naar het diepste punt van de ruimte. Het is dus de perfecte manier om een ruimte groter te laten lijken dan ze werkelijk is.

Bij de plaatsing van een parketvloer in Hongaarse punt is wel een goede voorbereiding nodig. Want een lijn die slechts enkele centimeters van de muur loopt, is niet mooi. Dat kan je oplossen door een omranding met rechte planken als omtrek te gebruiken. Zo komt het patroon beter uit.

hongaarse punt vloer in keuken met stalen deur
houten vloer in hongaarse punt

Materialen, soorten en afwerkingen

Eikenhout blijft het meest geliefde materiaal voor parket. Maar in principe kan je een Hongaarse punt vloer in elke houtsoort verkrijgen, zoals wenge of afrormosia. Hierdoor zijn er enorm veel houtmotieven en kleuren mogelijk. De grote keuze aan afwerkingen in olie of vernis breidt deze mogelijkheden nog verder uit.

Nog een belangrijk aandachtspunt is het aantal graden van de hoeken. Hongaarse punt wordt meestal in hoeken van 45 en 60 graden gelegd. Afhankelijk van de hoek krijg je een heel andere uitstraling.

moderne slaapkamer met zwarte kastenwand en vloer in hongaarse punt in een lichte kleur
scandinavische woonkamer met parket hongaarse punt

Wat kost een Hongaarse punt parket?

Laten we eerlijk zijn: een Hongaarse punt vloer is niet goedkoop. Voor het parket alleen al betaal je ongeveer €80/m². Als je hier de plaatsing nog bijrekent, ga je al gauw richting de €150/m². De legkosten zijn vrij hoog omdat er veel werk kruipt in het plaatsen van een Hongaarse punt.

Wil je dezelfde look voor minder geld? Overweeg dan om voor een Hongaarse punt in laminaat of pvc te kiezen. Dat kan je makkelijk zelf leggen, waardoor je weer wat geld uitspaart.

parketvloer in hongaarse punt patroon bij een leeshoek met een zitbank

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.