Houten lamellen van a tot z: advies en inspiratie

Zonwering is niet alleen praktisch, het draagt ook bij tot een sfeervolle inrichting van je interieur. Zeker wanneer je kiest voor houten lamellen. Die zorgen meteen voor stijl, luxe en gezelligheid.

Wat zijn houten lamellen?

Houten lamellen (ook gekend als houten jaloezieën), zijn een vorm van raamdecoratie die bestaat uit een reeks horizontale latjes die kunnen kantelen. Door ze 45° te draaien sluiten ze mooi tegen elkaar aan om zonlicht tegen te houden en je privacy te verzekeren. Draai ze overdag in de andere richting om licht door te laten.

PS: bij klassieke lamellen in pvc of aluminium zijn er ook verticale jaloezieën, maar bij hout is de horizontale variant veruit de populairste keuze.

Pure luxe

Lamellen hebben een luxueuze uitstraling. Tussen de latjes schijnt het licht naar binnen, waardoor er een prachtig lichtspel ontstaat op muren en vloeren.

Nog een voordeel is dat ze bij elke woonstijl passen. Modern, landelijk, cottage of Scandinavisch; houten lamellen zijn altijd het overwegen waard. Dat komt omdat er zo’n grote keuze is.

houten lamellen woonkamer

Houtsoorten en afwerkingen

Een eerste belangrijke beslissing bij de aankoop van houten jaloezieën is de houtsoort. Het aanbod is enorm uitgebreid: bamboe, walnoot, wenge, eik, mahonie, kastanje… Elke soort heeft een unieke kleur en houtnerf.

Om deze keuze nog moeilijker te maken, zijn er verschillende afwerkingen om uit te kiezen. Latjes met vernis behouden hun natuurlijke uitstraling. Maar je kan ook voor gekleurd hout gaan. Bij sommige lamellen is deze kleuring heel subtiel, terwijl bij andere het houtmotief nog amper zichtbaar is.

Met klassieke kleuren als wit en zwart kan je absoluut niets verkeerd doen. Voor de overige opties kan je best een kleurstaal aanvragen. Dan ben je zeker dat de houten lamellen mooi bij de rest van je inrichting passen.

Altijd op maat

Hoewel er ook houten lamellen in standaardformaten bestaan, is het een goed idee om voor maatwerk te kiezen. Met houten jaloezieën op maat ben je altijd zeker dat ze perfect bij de raamopening passen.

Maatwerk laat je toe om de lamellen te personaliseren. Je kiest niet alleen de dikte, afmetingen, houtsoort en afwerking, maar ook andere extra’s, zoals een ladderband of een zijgeleiding.

Voorbeelden van een montage tussen de dagkanten (links) en voor de raamopening (rechts)

Voor of in de raamopening?

Er zijn twee manieren om houten lamellen te monteren:

  • In de raamopening
  • Voor de raamopening

Elke methode heeft haar voor- en nadelen. Wanneer je de jaloezieën voor de raamopening plaatst, zijn ze iets breder dan het raam en houden ze meer licht tegen. Bij een montage tussen de dagkanten is er altijd een kleine opening links en rechts. Maar deze optie is onopvallender. Ze is ook handig wanneer er bijvoorbeeld een stuk van je hoeksalon voor het raam staat.

houten jaloezieen walnoot

Elektrische bediening

Elektrisch bedienbare zonwering zorgt voor meer comfort. Via een afstandsbediening of drukknop tegen de muur kan je één of meerdere lamellen sluiten of openen. Dat bespaart je elke dag een beetje tijd.

Je kan zelfs de bediening automatiseren. Laat bijvoorbeeld de jaloezieën automatisch sluiten om 22u. Door een koppeling te maken met een domoticasysteem zijn er nog meer mogelijkheden.

houten lamellen

Houten jaloezieën schoonmaken

Net zoals andere zonwering, zal je de jaloezieën regelmatig moeten poetsen. Want na verloop ligt er heel wat stof en ander vuil op de houten plankjes.

Schoonmaken doe je zo:

  • Stof de jaloezieën af
  • Vul een emmer met lauw water en een neutraal schoonmaakproduct.
  • Maak een doek nat in het sopje en reinig de plankjes.
  • Gebruik een oude tandenborstel om lastige plekjes schoon te maken.
  • Droog het hout met een schone doek.
  • Zet eventueel het raam open om het droogproces te versnellen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.