Tips en advies voor schakelmateriaal

Een belangrijk onderdeel van elke elektrische installatie is het schakelmateriaal. De aankoop en plaatsing ervan roept heel wat vragen op bij (ver)bouwers. Daarom hebben we in dit artikel wat tips omtrent schakelmateriaal verzameld.

Wat is schakelmateriaal?

De term schakelmateriaal is eigenlijk vrij breed. Het omvat alle elementen om de elektriciteit en verlichting in een woning te bedienen, zoals stopcontacten, lichtschakelaars en drukknoppen. Tegenwoordig bestaat er ook schakelmateriaal voor zonwering, thermostaten en muziek.

Netjes ingebouwd

Opgelet, want schakelmateriaal is enkel het zichtbare gedeelte van een stopcontact of schakelaar. Voor deze modules is een inbouwdoos nodig. Deze inbouwdoos voorziet een stevige verankering in een muur. Er bestaan zowel inbouwdozen voor holle als volle wanden met plaats voor één, twee of meerdere modules.

Schakelmateriaal voor domotica

Heel wat domotica merken produceren hun eigen schakelmateriaal. Deze drukknoppen zijn ontworpen voor specifieke functies (alarm, audio, verwarming…). Er zijn zelfs digitale druktoetsen met een ingebouwd touchscreen verkrijgbaar. Hiermee kies je zelf voor welke functie de knop dient, en kan je meerdere functies aan één knop koppelen.

Aandachtspunten voor de aankoop van schakelmateriaal

 • Inbouw of opbouw – Meestal worden de stopcontacten, schakelaars en drukknoppen netjes weggewerkt in een muur. Maar er bestaan ook opbouwmodellen.
 • Kleur – De kleur is misschien wel de belangrijkste keuze. De populairste kleuren zijn wit, zwart en antraciet. Sommige fabrikanten pakken uit met heel opvallende tinten, zoals rood of blauw.
 • Ontwerp – Wil je heel strak schakelmateriaal met rechte hoeken, of ga je voor een meer klassieke uitstraling? De afdekplaatjes zijn verkrijgbaar in diverse ontwerpen.
 • Uniformiteit – Koop schakelmateriaal van hetzelfde merk/model (bijvoorbeeld Jung) en in dezelfde kleur, zo past alles mooi bij elkaar.
 • Binnen of buiten – Er bestaat ook schakelmateriaal voor je terras of tuin. Let er wel op dat het effectief waterdicht is om kortsluitingen te vermijden.
 • Kinderbeveiliging – Stopcontacten met kinderbeveiliging zorgen voor een gerust gevoel wanneer er kleine kinderen in huis rondlopen.
 • Oriëntatielicht – Schakelmateriaal met oriëntatielicht is super handig wanneer het donker is.
 • Meerdere functies – Sommige drukknoppen hebben meerdere drukzones, zodat je bijvoorbeeld naast de verlichting ook de zonwering kan bedienen.

Installatietips

Tenslotte geven we nog enkele tips voor de installatie van het schakelmateriaal:

 • Plaats schakelaars en drukknoppen niet te dicht bij een deur. Houd rekening met de dikte van de deurlijst.
 • Stopcontacten komen op minstens 25 cm van de afgewerkte vloer.
 • Voor lichtschakelaars mag je een hoogte van ca. 115 cm nemen.
 • Houd rekening met de veiligheidsafstand van stopcontacten in badkamers.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.