Inspiratie: Kelim tapijten

Een mooi tapijt is altijd een meerwaarde in een kamer. Net als behangpapier of meubelen, zijn er enorm veel ontwerpen om uit te kiezen. Een van mijn favoriete vloerkleden zijn Kelim tapijten. Dat zijn plat handgeweven tapijten zonder pool met ingewikkelde en kleurrijke patronen. Het is een van de oudste tapijtsoorten en wordt voornamelijk in de Balkanlanden en het Midden-Oosten gemaakt.

kelim tapijt in de woonkamer

Het leuke aan Kelim tapijten is dat ze omkeerbaar zijn. Door de weeftechniek zijn de patronen aan beide zijden gelijk. Er is dus geen voor- of achterkant.

kleurrijke kelim vloerkleed

Traditionele Kelim vloerkleden worden gemaakt van wol, terwijl men voor de scheringdraden katoen gebruik. Qua kleuren zijn er enorm veel variaties. Traditionele tinten die regelmatig terugkomen zijn rood, roze, paars en blauw. Een Kelim tapijt is dus een leuke manier om wat kleur aan jouw interieur te geven.

kelim tapijt voor in de living

Kelim tapijten kunnen verder onderverdeeld worden in verschillende groepen. Zo is er bijvoorbeeld een ‘Jājim’, dat je meteen herkent aan haar horizontale lijnen. De diverse types Kelims zijn verbonden aan de regio waar ze gemaakt worden en hun gebruik (als vloerkleed, tentenwand, om goederen te dragen, enz.).

felgekleurd tapijt

De ontwerpen zijn niet gebonden aan een bepaalde interieurstijl. Uiteraard passen ze perfect in een etnisch interieur. Maar je kan ze tevens als contrastelement in een moderne woonkamer of een landelijke slaapkamer gebruiken. Een Kelim tapijt zorgt steeds voor karakter en een kleurrijke toets.

elmas kilim tapijt

One reply on “Inspiratie: Kelim tapijten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.