Opbergtips voor je berging of garage

Of je nu een berging in huis hebt, een tuinberging of garage; de kans is groot dat deze vol met spullen staat. Maak je geen zorgen, dat is bij de meeste mensen het geval. Maar het is een goed idee om af en toe wat orde in deze chaos te scheppen. Daarom komen onderstaande opbergtips voor jouw berging of garage van pas.

Durf weg te werpen

In jouw (tuin)berging liggen waarschijnlijk tientallen spullen die je al jaren niet meer gebruikt hebt. Tenzij ze een grote sentimentele waarde hebben, kan je ze dus wegwerpen.

Eén keer per jaar een grondige schoonmaakbeurt doen is een goed idee. Dit is het ideale moment om even door alle spullen te gaan en de overbodige ‘rommel’ weg te werpen. Zo kan je heel wat extra plaats creëren.

berging opruimen tips

Zorg voor voldoende bergruimte

Kasten, rekken en andere opbergoplossingen helpen je het overzicht bewaren. Er zijn verschillende mogelijkheden. Ik heb bijvoorbeeld deze producten bij Engelbert Strauss gevonden:

1. Schroefstellingen

Deze metalen rekken kan je makkelijk zelf in elkaar schroeven en zo lang maken als je zelf wil. Ze zijn ideaal om voorraadpotten, conserven en flessen frisdrank op te plaatsen. Ook in de garage zullen ze van pas kopen. Let bij de aankoop van deze schroefstellingen zeker op het gewicht dat ze kunnen dragen. Dat verschilt van model tot model.

2. Materiaalkasten

Een rek is erg handig, maar zorgt voor een rommelige indruk. Indien je alles uit het zicht wil onttrekken, heb je een goede materiaalkast nodig, deze bijvoorbeeld. Op deze manier is alles opgeborgen achter gesloten deuren. Ik ben fan van metalen materiaalkasten, omdat ze gerust tegen een stootje kunnen. Dat is erg handig in een werkplaats of een garage.

3. Kabelhouders

Je hebt ongetwijfeld een verlengkabel in huis. Kabelhouders zijn ideaal om verlengsnoeren op te bergen. Je kan ze gemakkelijk aan de muur van jouw berging of garage bevestigen.

4. Gereedschapshaken

In een tuinberging of garage heb je tevens een gereedschapshaak nodig. Hier kan je borstels, schoppen, harken en ander tuinmateriaal aan hangen.

5. Wandplanken

Wandplanken zullen ook van pas komen. Ze hebben één groot voordeel: de ruimte onder de wandplank blijft vrij. Je kan ze dus boven een wasmachine of droogkast plaatsen.

overzicht

Gebruik een sorteersysteem

Om snel de juiste spullen te vinden, raden we aan om een sorteersysteem te gebruiken. Dat is erg handig wanneer je jouw berging als voorraadkamer gebruikt. Zet bijvoorbeeld alle groenten, frisdranken, schoonmaakproducten, … bij elkaar. Schoenen kan je dan weer onderverdelen per stijl, gaande van sneakers en sportschoenen tot geklede schoenen en sandalen/flip-flops. Dozen en opbergcontainers kunnen je hierbij helpen.

Producten die je regelmatig samen gebruikt, zoals een emmer, dweil, trekker en allesreiniger, zet je best samen. Zo hoef je geen half uur te zoeken naar alles wat je nodig hebt.

Nog een goede raad: wanneer je kleine spullen opbergt in dozen, schrijf dan met een stift de inhoud van de doos op de voorkant. Zo vind je alles makkelijk terug.

organisatie berging

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.