Een haard of kachel in de keuken

Haarden en kachels vinden we doorgaans terug in de woonkamer. Maar ze passen ook in andere ruimtes, zoals de keuken. Met hun sfeervolle vlammenspel zijn haarden en kachels een meerwaarde voor elke keuken.

Voor een gezellige keuken

We spenderen heel wat tijd in de keuken. Want tegenwoordig is het niet alleen een ruimte waar we koken, maar ook waar we eten (bijvoorbeeld aan een verlengd kookeiland met barstoelen). Sommige mensen gebruiken de keukentafel ook voor andere zaken, zoals het huiswerk van de kinderen, een spelletjesavond, de planning van een reis, enz.

Kortom; de keuken is een sociale hotspot. Daarom is de aankleding zo belangrijk.

Om die reden plaatsen steeds meer mensen een haard of kachel in hun keuken. Het vlammenspel zorgt meteen voor een gezellige sfeer. Bovendien sluit dit vuurbeeld mooi aan bij heel het kookgebeuren.

houthaard in muur keuken

Inbouw of vrijstaand?

Wil je een inbouwhaard in de keuken? Of ga je voor een vrijstaande kachel? Beide soorten hebben hun voor- en nadelen. Een inbouwmodel kan mooi geïntegreerd worden in de keukenwand, waardoor alles één geheel vormt. Een vrijstaand model springt meer in het oog.

Tegenwoordig zijn er ook nog andere varianten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een doorkijkhaard die als room divider dient tussen de keuken en de eetkamer? Of een wandkachel, zodat de keukenvloer vrij blijft. Er bestaan zelfs modellen die aan het plafond hangen.

houtstoof in de keuken

Gas of hout?

Haarden en kachels hebben doorgaans twee soorten brandstof; aardgas of stookhout. Deze keuze is vooral persoonlijk. Maar misschien kan de vergelijking op pp-haardenparket.be een leidraad vormen:

Stoken op gas:

 • Heel tijdsvriendelijk door de snelle opstart en uitschakeling
 • Temperatuur is tot op de graad te regelen
 • Vraagt weinig onderhoud
 • Plaatsing van een gastoevoer is noodzakelijk

Stoken op hout:

 • Hout is een hernieuwbare brandstof
 • Het vuur zorgt voor een gezellig geluid
 • Vraagt wat meer tijd om de kachel aan te steken
 • Je moet regelmatig de asresten opkuisen
keukenhaard

Hoofdverwarming of sfeer?

Zoals je weet, zijn haarden en kachels verkrijgbaar in verschillende vermogens. De toestellen met het hoogste vermogen kunnen als hoofdverwarming dienen. Als je gewoon een sfeerhaard in de keuken wil, volstaat een vrij laag vermogen. De installateurs kan je hierover adviseren.

tunnelhaard doorkijkhaard op gas

Aandachtspunten

 • De aansluiting van een gastoevoer mag enkel gebeuren door een Cerga-installateur. Die moet ook gekeurd worden.
 • Wil je een haard of kachel in de keuken van je nieuwbouw? Plaats dan meteen de rookgasafvoer.
 • Er bestaan ook elektrische haarden. Die hebben geen rookkanaal nodig.
 • Kachelproducent Stûv heeft een barbecuerooster, waarmee je vlees of vis klaarmaakt boven de vlammen. Super leuk voor in de keuken!
houtkachel in keuken ingebouwd

One reply on “Een haard of kachel in de keuken

 • keuken schilderen

  Of je nu beschikt over een open leefkeuken of een klein functioneel keukentje, door je keuken doordacht te schilderen, geef je deze drukbezochte ruimte een geheel eigen karakter. Afwasbare muren boven het kookfornuis, magneetverf op een kleine accentmuur of de perfecte kleurenmatch met de leefruimte: met verf kan je in de keuken alle kanten uit.

  Beantwoorden

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.