Denk jij erover na om een nieuwe eettafel aan te schaffen? Dan is de kloostertafel zeker een tafel om te overwegen. Deze bijzonder stijlvolle tafel maakt namelijk een grote opmars in eettafelland! In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over deze woontrend van 2021.
Het ontstaan van de kloostertafel
De naam kloostertafel stamt af van de bomen waar de tafel van wordt gemaakt. De klassieke kloostertafels zijn namelijk gemaakt van bomen die rondom een klooster stonden; veelal eikenbomen. Een typische kloostertafel is dan ook een eikenhouten, robuuste eettafel. De kloostertafel bestaat volledig uit hout, zowel het tafelblad als de poten. Zo’n massieve klooster-eettafel gaat jarenlang mee en heeft een stevige, ietwat geleefde uitstraling. Dit wordt gekenmerkt door de noesten in het hout, ruwe nerven en de scheuren die vaak in het hout te zien zijn.
De kloostertafel in een modern jasje
De moderne kloostertafel wordt tegenwoordig vaak gemaakt van andere houtsoorten, zoals teak en grenen die een eveneens de bijzondere, grove en authentieke uitstraling bevatten. De klooster-eettafel blijft echter herkenbaar, ondanks het materiaalverschil. De robuuste, massieve uitstraling blijft namelijk behouden.
Door het traditionele model van de kloostertafel te combineren met nieuwe materialen en kleuren, krijgt de kloostertafel een eigentijdse look. Denk bijvoorbeeld aan een grenen tafelblad met wit (houten) onderstel, grove eikenhouten planken met flesvormige poten of een industriële kloostertafel met een strak stalen frame met zware, zwart geschilde houten schragen onder een tafelblad. Zo’n moderne kloostertafel zal ongetwijfeld een prachtige eyecatcher worden in jouw interieur.
Onderhouden van de kloostertafel
Een kloostertafel vergt wel enig onderhoud. Het is een tafel met een gebruiksaanwijzing. Zo wordt aangeraden om de eerste weken dat de tafel in je huis staat, de tafel niet te gebruiken indien deze een oliebehandeling gehad heeft. Bovendien is het bij een eikenhouten tafel altijd verstandig om placemats en onderzetters te gebruiken om krassen, kringen en vlekken te voorkomen. Bij beschadigingen, dient het hout opnieuw met olie behandeld worden.