Alles Wat Je Moet Weten Over Open Haarden

Open haarden zijn altijd een meerwaarde. Ze zorgen voor extra warmte en een gezellige sfeer. Bovendien zijn er verschillende sierhaarden die als blikvanger in een woonkamer dienen. Wil je zelf een open haard installeren of staat er al eentje in je woning? Dan kunnen deze antwoorden op veelgestelde vragen van pas komen.

Veiligheid

Safety first! De veiligheid van een open haard is erg belangrijk. Daarom zullen deze veiligheidstips zeker en vast van pas komen:

  • Laat de open haard door een bekwame vakman installeren.
  • Zorg dat er in een straal van 60 cm rond de open haard geen brandbare spullen liggen, zoals een tapijt, kussens, gordijnen, enz.
  • Houd kleine kinderen uit de buurt van de open haard.
  • Gebruik enkel droog, onbehandeld hout.
  • Laat ten minste een keer per jaar de schoorsteen vegen. Zo vermijd je schoorsteenbranden.
  • Installeer een koolmonoxidemelder in de kamer waar de open haard staat en houd een brandblusser binnen handbereik.
  • Een vonkenscherm voor de open haard is een goed idee.

Het vuur aanmaken

Vuur maken in een open haard is helemaal niet zo moeilijk, althans als je weet hoe dit moet. Met onderstaande stappenplan kan je snel en eenvoudig vuur maken:

Stap 1: om vuur te maken heb je lucht nodig. Zet daarom de luchtaanvoer in de haard zo ver mogelijk open. Daarnaast kan je enkele minuten voordat je het vuur aansteekt een raam openzetten om de kamer te verluchten.

Stap 2: verfrommel een vijftal krantenpapieren. Gebruik geen glans- of gekleurd papier, want deze kunnen vervuilende stoffen bevat. Plaats kleine stukjes hout gedeeltelijk op deze papierpropjes.

Stap 3: steek het papier aan met een lucifer of aansteker. Wanneer het aanmaakhout goed brandt, kan je grotere houtblokken toevoegen. Zet de luchtaanvoer in de normale positie, maar sluit hem niet volledig af.

Hout kiezen

De keuze van het brandhout is belangrijker dan je denkt. Elke houtsoort heeft namelijk een verschillend rendement. Harde houtsoorten zoals eik, beuk en esdoorn worden aangeraden vanwege hun lange brandtijd. Naaldhout (spar, den) wordt best vermeden omdat deze veel roet produceert. Ook vochtig hout mag niet gebruikt worden – het verwarmt veel minder en vervuilt de open haard en de schouw.

Brandhout opslagen

Vers gekapt hout moet minstens 2 jaar drogen voordat je het in een open haard kan gebruiken. Ondertussen kan je het opslaan onder een afdak. Hierdoor kan er geen regen aan het hout komen, maar wordt het toch goed verlucht. Stapel het brandhout niet op een vochtige ondergrond. Oude paletten zijn bijvoorbeeld de perfecte basis om brandhout te stapelen.

Je open haard aankleden

De open haard is vaak een blikvanger. Daarom is het altijd leuk om je open haard mooi aan te kleden. Dat kan je bijvoorbeeld doen met een likje verf of toffe decoratiestukken. Enkele voorbeelden om je te inspireren:

open haard versiering

open haard decoraties

Kostprijs open haard

Een open haard kan erg mooi zijn. Maar natuurlijk hangt hier een prijskaartje aan vast. De kostprijs van een open haard hangt af van de grootte, de materialen, de installatiemoeilijkheid, enz. De gemiddelde prijs (inclusief installatie) licht tussen de €5000 en €14000. Houd ook nog rekening met de prijs van het brandhout, welke tussen de €60 en €80 per kubieke meter varieert.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.