De Opmars van PU Gietvloeren

Polyurethaan gietvloeren worden vooral gebruikt in de industrie, omdat ze onderhoudsarm en erg duurzaam zijn. Maar sinds de eeuwwisseling zien we PU vloeren ook in woningen terug. Vooral door het naadloze karakter en de vele kleurmogelijkheden kiezen heel wat bouwers voor deze vloerbedekking.

Poly-wat?

PUR of polyurethaan is een copolymeer dat bestaat uit een hard segment (meestal di-isocyanaat) en een zacht segment (bijvoorbeeld een polyol). De combinatie van beide elementen maakt dit materiaal zowel sterk als flexibel.

De toepassingsmogelijkheden van PUR zijn erg uiteenlopend. Je vindt dit materiaal bijvoorbeeld in autolakken, textiel (zoals Spandex), houtlijm, dichtingskits, isolatie, … En zoals je weet, bestaan er ook polyurethaan gietvloeren.

polyurethaan gietvloer

Opbouw van een PU-vloer

PU gietvloeren bestaan uit verschillende lagen, elk met een eigen functie. De doorsnede ziet er als volgt uit:

  • Laag 1: Primerlaag voor een goede hechting.
  • Laag 2: Egalisatielaag om een vlak geheel te krijgen.
  • Laag 3: De kunststof gietvloer.
  • Laag 4: 1e toplaag.
  • Laag 5: 2e toplaag.

Omdat deze gietvloer uit verschillende lagen bestaat – en er dus een droogtijd nodig is – duurt het aanbrengen van deze vloer al gauw enkele dagen.

pu vloer in moderne woning

Voor- en nadelen

Heel wat bouwers kiezen tegenwoordig voor een polyurethaan gietvloer omdat het verschillende voordelen biedt:

  • De vloer heeft geen naden, wat voor een erg strakke uitstraling zorgt.
  • Polyurethaan is licht elastisch, waardoor er geen scheuren ontstaan.
  • Deze gietvloeren zijn makkelijk schoon te maken.
  • Werkt ook in combinatie met vloerverwarming.
  • Diverse kleuren zijn mogelijk.

Daarnaast mogen we de nadelen niet vergeten:

  • Het aanbrengen van een PU gietvloer neemt enkele dagen in beslag.
  • De vloer is vrij krasgevoelig (kan enigszins opgelost worden door de toplaag).

gietvloer keuken

Polyurethaan vs epoxy

Naast polyurethaan vloeren zijn ook epoxy vloeren populair. Er zijn echter een aantal verschillen tussen beide materialen.

Zo is epoxy gevoeliger voor scheuren. Het heeft dus een stabiele, vormvaste ondergrond nodig. Voor dezelfde reden is epoxy minder geschikt voor vloerverwarming. Een voordeel van dit materiaal is dat er meer afwerkingsmogelijkheden zijn op het vlak van kleuren en texturen.

Onderhoud

Zoals eerder al gezegd, is een PU-vloer niet krasvast. Wees dus voorzichtig met het verschuiven van tafels en stoelen. Ook de scherpe nagels van huisdieren kunnen krasjes veroorzaken. Indien je binnenshuis schoenen draagt, zorg dan dat er geen zand aan de zool hangt. Dit zand heeft namelijk een schurende werking.

Voor de wekelijkse schoonmaakbeurt mag je een stofzuiger, zachte borstel of een ‘swiffer’ gebruiken. Neem daarna een dweil met lauw water en een niet-agressieve allesreiniger om alle vet- en vuilresten te verwijderen.

Prijs van een PU gietvloer

De kostprijs van een polyurethaan gietvloer hangt in de eerste plaats af van de oppervlakte. De prijs per vierkante meter zal voor een kleine kamer duurder zijn dan die voor een volledige woning. Gemiddeld mag je een kostprijs van €75 tot €120 nemen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.