Wat zijn Dekton Keukenbladen?

Enkele maanden geleden gaven we een overzicht van alle keukenbladen. Zoals verwacht staan de ontwikkelingen in de keukenwereld niet stil. Men gaat steeds om zoek naar nieuwe en betere materialen. Een van die nieuwe materialen is Dekton. Wat de voor- en nadelen van deze keukenbladen zijn, lees je in dit artikel.

Wat is Dekton?

Dekton is een composiet dat ontworpen werd door Cosentino. Dat wil zeggen dat het samengesteld is uit verschillende andere materialen. In het geval van Dekton is dat glas, kwarts en porselein.

Door deze materialen onder een erg hoge druk en temperatuur samen te smelten, krijgt men een zeer hard, niet poreus materiaal. Bovendien kan tijdens het productieproces kleurstoffen toegevoegd worden, waardoor Dekton verkrijgbaar is in diverse tinten.

dekton werkblad in de keuken

De voordelen (en het nadeel)

Zou je graag een Dekton werkblad in de keuken hebben? Dan is het interessant om eerst even de voor- en nadelen te bekijken:

  • Goede vuur- en hittebestendigheid: Dekton is goed bestand tegen hoge temperaturen. Hierdoor kan je probleemloos een hete pot of pan op het keukenblad plaatsen.
  • Krasbestendig: een Dekton werkblad heeft een goede krasbestendigheid. In principe heb je geen snijplanken meer nodig. Doch gebruik je deze best wel, anders slijten je messen te snel.
  • Vlekbestendig: omdat dit materiaal niet-poreus is, zal het niet snel vuil opnemen. Dekton is dus erg vlekbestendig.
  • UV-bestendig: het materiaal heeft een goede weerstand tegen ultraviolette straling. Zelfs na jaren in de zon zal je werkblad niet verkleuren.
  • Onderhoudsarm: omdat het zo sterk is, vraagt een Dekton keukenblad amper onderhoud.

Het nadeel? Dekton is niet goedkoop. Voor een lopende meter (breedte 62 cm) van 12 mm betaal je ongeveer €300. Afhankelijk van de dikte, kleur en afwerking kan dit oplopen tot €500 per meter.

keukeneiland met dekton werkblad

Andere toepassingen

Wist je trouwens dat Dekton niet alleen in keukens gebruikt wordt? Dit materiaal is namelijk geschikt voor allerlei toepassingen, van vloertegels tot gevelbekleding. Zowel binnen als buiten zal het zijn mannetje staan. Met Dekton kan je dus alle kanten op.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.