Verschillende mogelijkheden voor rolgordijnen

Er zijn diverse soorten raamdecoratie waar je een keuze uit kunt maken. Als je gekozen hebt voor rolgordijnen dan is de zoektocht nog niet ten einde, ook in deze categorie zijn er weer diverse opties waar je uit kunt kiezen. Op deze pagina lopen we de verschillende mogelijkheden voor rolgordijnen met je door. Zo vind je snel welk type gordijn past in iedere kamer van je woning.

Lichtdoorlatend of niet?

Laten we als eerste kijken naar de wijze waarop rolgordijnen licht doorlaten. Standaard kunnen er drie soorten gordijnen worden onderscheiden:

1. Lichtdoorlatende rolgordijnen

Dit type gordijn wordt ook wel vitrage, glasgordijn of inbetween genoemd. Het betreft een los geweven materiaal dat het licht breekt maar nog veel zonlicht en kunstlicht doorlaat. Het verhoogt de privacy in huis en zorgt voor een zachte gloed in de ruimte. Dit soort raamdecoratie wordt vaak in combinatie met een minder doorzichtig gordijn toegepast.

2. Halfdoorzichtige rolgordijnen

Ook deze rolgordijnen kunnen als inbetween worden toegepast, ze kunnen ook op zichzelf dienst doen als raamdecoratie. Licht vanaf de andere zijde is nog steeds zichtbaar maar er is geen sprake meer van een duidelijk doorkijk effect. Het verhoogt de privacy, er kunnen mogelijk wel schaduwen zichtbaar zijn.

3. Verduisterende rolgordijnen

Deze rolgordijnen zijn geheel verduisterend en laten geen licht door. Dit type is vergelijkbaar met overgordijnen, ze bieden een optimale mate van privacy en controle over de lichtinval. Verduisterende rolgordijnen worden met name toegepast in slaapkamers maar ze kunnen in alle ruimtes geplaatst worden.

Rolgordijn opties

De eerste rolgordijnen waren nog betrekkelijk neutraal en vooral geschikt voor gebruik op kantoor. Wat dat betreft is er veel veranderd. Nieuwe kleuren, materialen en technieken hebben ervoor gezorgd dat rolgordijnen net zo decoratief kunnen zijn als andere soorten raamdecoratie. Hierbij zijn twee hoofdcategorieën te onderscheiden:

1. Standaard rolgordijn

Hier betreft het een doek dat om een cilinder wordt gewikkeld. Het materiaal valt onder één van de drie voornoemde types wat betreft lichtdoorlating. Als geheel kun je het zien als een ‘beweegbare muur’. Het oppervlak is opvallend genoeg om impact te maken op de omgeving maar het oogt nog steeds neutraal waarmee er een mooie samenhang ontstaat in de kamer.

2. Duo rolgordijn

Dit is een relatief nieuwe type rolgordijn dat kenmerkend is door de afwisselende stroken die wel of juist niet doorzichtig zijn. Door twee lagen materiaal over of langs elkaar heen te schuiven kun je creatief spelen met licht. Het effect vertoont overeenkomsten met jaloezieën. Het is in dit geval niet altijd nodig om de rolgordijnen helemaal op te halen omdat ze ook als vitrage dienst kunnen doen.

Automatisering

Een belangrijke ontwikkeling in raamdecoratie is de automatisering van gordijnen. Met name rolgordijnen lenen zich goed voor deze technologie. In plaats van trekken aan koordjes wordt het oprolsysteem in werking gezet een motor. Het alles-in-één systeem van PoweredBlinds is niet alleen decoratief maar ook praktisch én betaalbaar. Alle onderdelen zijn direct online te bestellen, meten kun je zelf doen aan de hand van de instructies op de website. Naast het automatiseren van de raamdecoratie kun je vervolgens koppelingen maken met allerlei huisautomatisering toepassingen via het TaHoma systeem, dat werkt met een groot aantal smart home merken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.