Brievenbus afmetingen, stijlen en meer nuttige info

Bij de inrichting van ons voortuintje denken we in de eerste plaats aan de verharding, beplanting en verlichting. Toch is er nog een belangrijk onderdeel: de brievenbus.

Iedereen wil een mooie brievenbus die perfect aansluit bij zijn/haar woning. Daarnaast zijn er ook enkele wettelijke verplichtingen om rekening mee te houden. De specialisten van Nostalux zetten ze op een rijtje.

Hoe groot moet een brievenbus zijn?

Wanneer je een brievenbus koopt, wil je zeker zijn dat die aan de eisen van bpost voldoet. Er zijn namelijk enkele regels omtrent de afmetingen. Hieronder vind je een overzicht:

  • Opening (gleuf): minstens 23 x 3 cm
  • Hoogte: tussen 70 cm en 170 cm
  • Volume: minstens ongevouwen C4-formaat (ca. 23 x 35 cm)

Dit zijn richtlijnen. Je mag dus altijd een brievenbus plaatsen die groter is.

Wie regelmatig online winkelt, kan best voor een XL-model kiezen met een groter toegangsluik. Dit noemt men ook wel eens een pakketbrievenbus. Die beschermt je pakjes tegen diefstal en regen. Zo hoef je nooit meer verplicht thuis te blijven om een pakket in ontvangst te nemen.

wandbrievenbus antraciet

Waar moet ik mijn brievenbus plaatsen?

Je brievenbus moet makkelijk bereikbaar zijn via de openbare weg. Daarom zet je ze best op de perceelgrens, bijvoorbeeld aan het voetpad. Zorg dat er geen struiken of hekken in de weg staan die het onnodig moeilijk maken voor de postbode om brieven te bezorgen.

Andere aandachtspunten

Nog enkele zaken om rekening mee te houden:

  • Het huisnummer moet zichtbaar en leesbaar zijn vanop de plaats waar de brievenbus zich bevindt. Is dat niet het geval? Kleef dan het huisnummer op de brievenbus.
  • Kies een model met een slot. Dan zit je post altijd veilig.
strakke design brievenbus mat zwart

Zo vind je de perfecte brievenbus

Tot zover de wettelijke verplichtingen. Nu is het tijd om op zoek te gaan naar een geschikte brievenbus. Om die te vinden, moet je verschillende knopen doorhakken.

Wandbrievenbus of vrijstaand model?

De eerste vraag die je moet stellen, is of je een staand of hangend model wil. Een vrijstaande brievenbus kan je overal kwijt, terwijl je een hangbrievenbus tegen de gevel moet monteren (of tegen een paal die je in de grond ingraaft). Zorg in ieder geval voor een stevige bevestiging. Anders valt je brievenbus om bij de eerste windvlaag.

Welk materiaal?

Zoals je weet, zijn brievenbussen verkrijgbaar in verschillende formaten. Aluminium en inox (RVS) brievenbussen zijn erg populair, omdat ze zo onderhoudsvriendelijk zijn. Ze verkleuren niet en vragen geen onderhoud. Dat is niet het geval bij hout. Hout past natuurlijk perfect in een voortuin, maar je moet het wel regelmatig schilderen of vernissen om het optimaal te beschermen. Tenzij je voor eentje in hardhout kiest.

De exemplaren in hardsteen zijn ook erg geliefd, maar die zijn wel veel zwaarder. Wil je een echte blikvanger? Koop dan een cortenstaal brievenbus. Die krijgt na verloop van tijd een schitterende roestkleur.

blauwe hardsteen brievenbus landelijk

Welke stijl?

Natuurlijk moet de brievenbus bij de architectuur van je woning aansluiten. Dat is geen enkel probleem, want alle stijlen komen aan bod. Wat dacht je bijvoorbeeld van een donkergroene landelijke brievenbus in aluminium met allerlei versieringen? Of verkies je een slank, modern ontwerp met een mat zwarte afwerking? Er is voor ieder wat wils.

Slimme brievenbus?

Tegenwoordig kan je ook een slimme brievenbus kopen. Die is verbonden met je smartphone, waardoor je een melding krijgt wanneer de postbode is langsgeweest. Sommige modellen hebben nog andere nuttige functies, zoals een ingebouwde videofoon of een toegang met een codeklavier.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.