De ultieme gids om schimmel in huis te bestrijden

Schimmels zijn een teken van vochtproblemen in huis. Deze problemen pak je best zo snel mogelijk aan, omdat ze allerlei negatieve gevolgen hebben. Wat de gevaren zijn en hoe je schimmels voorkomt of verwijdert, lees je in dit artikel.

De gevolgen van schimmels in huis

1. Schadelijk voor je gezondheid

Een langdurige blootstelling aan schimmelsporen leidt tot allerlei fysieke klachten, waaronder irritaties van de luchtwegen, hoestbuien en een benauwd gevoel. Mensen met gevoelige luchtwegen, bijvoorbeeld astmapatiënten, kunnen bijzonder veel last krijgen. Vooral de zwarte schimmel ‘stachybotrys chartarum‘ is gevaarlijk, omdat die een hoge concentratie mycotoxine verspreidt. Deze stof is schadelijker naarmate de concentratie verhoogt en kan – naast de voorgaande klachten – huidirritaties en jeuk veroorzaken.

2. Aantasting van de woning

Schimmelvorming pak je best zo snel mogelijk aan. Want als je niet snel ingrijpt, wordt de ondergrond aangetast. Het oppervlak zal je na verloop van tijd niet meer kunnen schoonmaken, waardoor er altijd zwarte vlekken zichtbaar blijven. In sommige gevallen zal de ondergrond zelfs afbrokkelen. De aangetaste materialen moet je dan vervangen.

3. Muffe geurtjes

Schimmels gaan vaak hand in hand met een muffe geur. Dat komt omdat ze meestal voorkomen in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid en ook bacteriën verspreiden. Deze geur kan in textiel trekken, wat natuurlijk niet aangenaam is.

4. Een doorn in het oog

Last but not least: zwarte schimmelvlekken zijn niet bepaald mooi om naar te kijken. Ze doen afbreuk aan je interieur. Je badkamer, slaapkamer of woonkamer ziet er op slag tien keer beter uit wanneer deze schimmelvrij is.

schimmel in huis bestrijden

Zo kan je schimmel voorkomen

Zoals het spreekwoord zegt: voorkomen is beter dan genezen. Er zijn verschillende maatregelen die je kan nemen om de kans op schimmelvorming te verkleinen of helemaal te laten verdwijnen.

 • Verlucht regelmatig. Zet een raam op een kier of laat de deuren eventjes openstaan om vochtige binnenlucht te vervangen door verse buitenlucht.
 • Installeer een ventilatiesysteem. Een mechanische ventilatie is nog een betere oplossing dan het verluchten van je woning, omdat deze 24/7 actief is en continu een gezond binnenklimaat garandeert.
 • Zorg dat de lucht in huis goed kan circuleren, bijvoorbeeld via openingen onderaan de binnendeuren.
 • Laat wasgoed niet binnen drogen maar stop het in de droogkast of hang het in de tuin aan een wasdraad.
 • Zet de dampkap op wanneer je kookt. Een dampkap met een afzuiging naar buiten is in dit geval beter dan eentje met recirculatie.
 • Controleer of er ergens waterlekken zijn. Ja, ook op moeilijk bereikbaar plaatsen zoals in de meterkast of in een badkamermeubel.
 • Verwijder kalk uit je bad en douche, zodat schimmels zich minder snel kunnen hechten.
 • Ook opstijgend vocht in muren of koudebruggen kunnen voor schimmels zorgen. Die problemen laat je best zo snel mogelijk aanpakken door een vakman (door bijvoorbeeld de muren te injecteren).
 • Zorg voor de juiste temperatuur in huis. Bij een temperatuur onder de 15 °C zal vocht sneller condenseren dan bij hogere temperaturen.
 • In ruimtes met een hoge luchtvochtigheid kan je een luchtontvochtiger plaatsen.
 • Er bestaat ook schimmelwerende muurverf die ideaal is voor badkamers, wasplaatsen en binnenzwembaden.
mechanische ventilatie badkamer
Een mechanische ventilatie is een goed begin om schimmels in huis te voorkomen.

Opgelet met structurele problemen

Een klein beetje schimmel op een voeg in de badkamer is niets om je zorgen over te maken. Dat komt wel vaker voor. Is er op meerdere plekken in huis schimmelvorming zonder dat je de oorzaak weet? Dan heb je misschien een structureel probleem. In dat geval schakel je best een specialist in om de bouwkundige oorzaak te onderzoeken. Indien deze problemen ontstaan door overmacht (bijvoorbeeld na een overstroming), heb je mogelijks recht op een tussenkomst van je verzekering.

Heb je als huurder last van structurele schimmelvorming? Neem dan contact op met de verhuurder van de woning.

Schimmel in huis verwijderen

Last van schimmel in huis? Probeer een van deze trucjes als oplossing:

Reinigingsspray

Je kan makkelijk schimmel in huis verwijderen met behulp van een reinigingsspray. Besproei het oppervlak en laat het product 20 tot 30 minuten inwerken. Nadien kan je met schoon water en een spons weer schoonmaken.

Let er wel op dat zo’n reinigingsspray een blekende werking heeft. Test het eventueel op een onopvallende plaats voordat je aan de slag gaat.

Azijn

Ook azijn is perfect geschikt om schimmels te bestrijden. Breng witte azijn onverdund aan met een spons of maak gebruik van een plantenspuit. Laat alles ongeveer een uur intrekken. Daarna maak je het oppervlak schoon met schoon water.

Bleekwater

Heb je geen reinigingsspray of azijn in huis? Dan is bleekwater (ook gekend als ‘javel’) een goed alternatief. Vermeng het met water, doe het in een plantenspuit en spray de bleekwateroplossing over de schimmelplekken. Laat het mengsel minimaal twee uur inwerken.

schimmel verwijderen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.