Sierlijst als wanddecoratie voor een klassiek interieur

Sierlijsten zijn al een langere tijd een trend in de wereld van het interieurdesign. Het leuke aan deze ornamenten is dat je tegenwoordig niet in een monumentaal herenhuis hoeft te wonen om van deze karakteristieke muurversiering te genieten. Het combineren van klassieke- en moderne woonstijlen wordt steeds populairder. Deze combinatie zorgt er vaak voor dat het interieur een uniek karakter geeft.

Wat we regelmatig terugzien is het gebruik van sierlijsten van gips als wand- en/of plafonddecoratie. Vroeger werd dit voornamelijk gebruikt voor historische panden, maar tegenwoordig is dat écht niet meer zo en kan het zelfs worden toegepast in woning met een modern interieur. Sierlijsten worden meestal gemaakt van gips, wat erg veelzijdig is. Hierdoor is er voor elke woning wel een passend sierlijstontwerp te vinden.

woonkamer met beige zetels en muur met sierlijsten

Welke sierlijsten kan je best gebruiken?

Welke sierlijsten je het beste kunt gebruiken is afhankelijk van jouw persoonlijke smaak en jouw idee over een ideaal interieur.

Toch zijn er enkele richtlijnen die ervoor zorgen dat je een goed eindresultaat krijgt.

Voor moderne woningen kiezen we vaak onopvallende, strakke sierlijsten zonder een uitgebreide bewerking. Dit soort sierlijst trekt niet te veel aandacht, terwijl het wel het effect creëert wat je wilt. Hoge wanden in een moderne woning kan je met strakke, dunne lijnen toch nog mooi opbreken.

In een klassieke of landelijke inrichting mag je gerust voor ornamentale sierlijsten gaan. Die hebben sierlijke vormen. Ze geven elke kamer een luxueus uitzicht.

Let ook op de dikte van de lijsten en hun positionering. Te dunne stroken zullen weinig impact hebben, terwijl de afstand tussen vloer en plafond een groot effect heeft op de uitstraling. Zorg dus dat alles in proportie is.

bureau in klassiek interieur met muurlijsten en lichte stoffen gordijnen
zithoek met witte 2-zit sofa, zwarte staanlamp en donkergrijze muur met sierlijsten

Sierlijsten en ornamenten laten plaatsen

Hierboven beschreven we al dat sierlijsten tegenwoordig een mooie toevoeging kan zijn voor klassieke- en moderne woninginrichtingen.

Natuurlijk is het wel de bedoeling dat de sierlijst mooi aansluit op de muren, en dat verbindingen mooi in verstek gezaagd zijn. Gelukkig is dat tegenwoordig geen probleem. Een stukadoorsbedrijf met 25 jaar ervaring kent de regels van de kunst. Onderschat deze handige vakmannen niet, want dankzij hun ruime ervaring weten ze alles over het creëren van een fraai woninginterieur met behulp van sierlijsten en ornamenten.

eetkamer met zwarte houten tafel, zwarte stoelen, hoge plafonds, messing hanglamp
woonkamer met groene zetel glazen hanglamp en decoratieve muur

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.