Alles wat je moet weten over lamellendaken

Wil jij het hele jaar door van het buitenleven genieten? Dan heb je een lamellendak nodig. Met deze trendy terrasoverkapping geniet je van nog meer comfort op je terras.

Wat is een lamellendak?

Een lamellendak (ook gekend als louvredak) is een terrasoverkapping waarvan het dak bestaat uit kantelbare lamellen. Draai ze toe voor schaduw en bescherming tegen de regen, of draai ze open om meer licht binnen te laten.

Waarom kiezen voor een lamellendak?

Dit soort terrasoverkapping biedt een aantal interessante voordelen:

1) Bescherming tegen regen

Een overkapping moet je in de eerste plaats beschermen tegen neerslag. Hiervoor houd je de lamellen gesloten. Ze sluiten waterdicht af, waardoor je terras droog blijft. De afwatering gebeurt via de steunpalen.

2) Bescherming tegen de zon

In het midden van de zomer is het vaak te warm in de volle zon. Met een lamellen terrasoverkapping geniet je lekker in de schaduw van het mooie weer. Ze kan ook als zonwering dienen voor kamers aan de andere kant van de gevel. Zo blijft het binnen koeler.

Het grote voordeel van de kantelbare lamellen is dat je zelf de lichtinval kiest. Ze kunnen namelijk 150 graden draaien. Zet alles open of laat slechts een streepje zonlicht binnen: aan jou de keuze.

3) Natuurlijke ventilatie

Onder een gesloten terrasoverkapping blijft de hitte vaak hangen tijdens de zomer. Maar als je de lamellen in de juiste richting kantelt, zal de warme lucht stijgen en via de kieren ontsnappen, terwijl je toch van de schaduw geniet.

4) Automatiseerbaar

De lamellen zijn elektrisch gestuurd. Dat wil zeggen dat je ze kan automatiseren. Integreer ze in je smart home, zodat het lamellendak ook gebruikt wordt om de temperatuur in huis te regelen, of automatisch sluiten wanneer het begint te regenen.

alu terrasoverkapping met lamellendak

Zelfbouw of laten plaatsen?

Ja, er bestaan zelfbouwpakketten voor overkappingen met een lamellendak. Hiermee kan je als doe-het-zelver flink wat geld besparen.

Toch heeft zo’n zelfbouwpakket ook nadelen.

Je bent namelijk gebonden aan standaardmaten. Hierdoor vind je misschien niet de perfecte afmetingen voor jouw tuin. Daarnaast bestaat er altijd een kans dat je tijdens de installatie een foutje maakt waardoor de overkapping scheef staat of de lamellen niet goed functioneren.

Daarom kiezen veel mensen voor een totaalproject op maat. Ze stappen naar bedrijf dat een overkapping ontwerpt volgens hun wensen en meteen ook de plaatsing doet. Dat is natuurlijk duurder dan een zelfbouwpakket. Maar je krijgt wel een moderne terrasoverkapping met lamellendak die 100% bij jouw woning past.

moderne villa met witte crepi en lamellen pergola

Wat kost een lamellendak?

De prijzen van lamellendaken variëren naargelang de afmetingen en opties. Voor een klein exemplaar van 3 op 3 meter betaal je ongeveer €6.000. Een grotere overkapping van 6 op 4 meter kost al gauw €10.000 tot €14.000.

Zoals eerder al gezegd, zal de prijs verschillen van project tot project. Daarom vraag je best een prijs op maat bij een leverancier in de buurt. Of nog beter: vergelijk meerdere firma’s. Dan krijg je een beter beeld van de gemiddelde kostprijs.

overkapping met lamellen bij klassieke woning

One reply on “Alles wat je moet weten over lamellendaken

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.