Sonos Play:5 Review

Mijn audioapparatuur heeft een hele evolutie ondergaan. Wat startte met een cassettespeler ging via een reeks CD-spelers naar een MP3-speler. Maar tegenwoordig wordt bijna alle muziek gestreamd. Muziekdiensten als Spotify, Soundcloud en Deezer maken het super eenvoudig om de nieuwste hits van bekende en minder bekende artiesten te beluisteren. Streaming vind ik bijzonder handig, omdat je (letterlijk) een onuitputtelijke bron van muziek kan aanboren. Door bakken vol CD’s en platen snuisteren in de winkel – hoe leuk dit ook kan zijn – is niet meer nodig.

Streaming dus. Omdat ik zelf een fervent gebruiker van Soundcloud en Mixcloud ben, moest ik steeds muziek luisteren via een computer of laptop. Dat is niet ideaal. Enerzijds omdat de geluidskwaliteit te wensen overlaat (tenzij ik een extra paar speakers aansluit), anderzijds omdat deze toestellen niet altijd aan staan. Een audiostreamer zoals de Sonos Play:5 heeft deze problemen niet. Ik maakte dan ook graag kennis met deze stijlvolle WiFi-speaker.

sonos play:5 audiostreamer close up voorkant

Sonos

Sonos staat bijna synoniem met multi-room audio. Er zijn wel andere spelers op de markt, zoals Samsung, maar Sonos heeft veruit het meest uitgebreide systeem. Het draadloos hifi systeem van dit merk bestaat namelijk uit drie modellen:

  • De Play:1 voor kleine kamers
  • De Play:3 voor middelgrote kamers
  • De Play:5 voor grote kamers

Verder is er een soundbar voor televisies (de Playbar) en een extra subwoofer voor liefhebbers van een diepe bas.

Het model dat we hier bekijken is de Play:5. Het is reeds de 2e generatie, die vorig jaar werd gelanceerd. Volgens de ontwerpers zet de Play:5 een nieuwe stap op het vlak van audiokwaliteit en gebruiksgemak. Hoog tijd om deze stellingen aan een test te onderwerpen.

Play:5 design

Esthetiek is persoonlijk. De ene houdt van bombastische vormen, de andere van simpele lijnen. Ik ben wel fan van de minimalistische uitstraling van de nieuwe Sonos Play:5. Deze audiostreamer springt niet meteen in het oog, maar mag wel gezien worden.

Wat meteen opvalt is de afwezigheid van knoppen. De voorkant wordt getypeerd door een donkere, geperforeerde cover die de 6 luidsprekers beschermt. De bedieningselementen van de Play:5 bevinden zich aan de bovenkant. Er is een play/pause knop en twee extra knoppen die voor allerlei functies gebruikt kunnen worden, zoals het volume aanpassen, van track wisselen, enz.

De achterkant is al even netjes afgewerkt. Bij Sonos hebben ze duidelijk oog voor detail. Dat zie je aan de manier waarop het netsnoer in de achterkant van het toestel past.

achterkant en netsnoer van de sonos play5

Geluidskwaliteit

Een audiostreamer moet er niet alleen goed uit zien. De geluidskwaliteit is weliswaar nog belangrijker.

Op dat vlak laat de Sonos Play:5 geen steken vallen. De geluidskwaliteit is erg goed, met heldere hoge- en middelhoge tonen en een diepe bas.

Ook niet onbelangrijk is het feit dat de Play:5 geen kwaliteitsverlies heeft wanneer je het volume opendraait. Elke speaker kan luid spelen. Maar heel wat modellen krijgen al snel last van ruis en andere vervormingen. Dat is bij de Sonos Play:5 niet het geval. Zelfs wanneer deze speaker (bijna) op het max. volume staat, blijft het geluid mooi helder.

Voor de audiofielen onder ons heb ik even de technische info van deze draadloze speaker opgezocht:

  • 6 digitale klasse D-versterkers,
  • 3 tweeters
  • 3 mid-woofers

sonos-audiostreamer

Gebruiksgemak

Nieuwe apparatuur installeren zorgt altijd voor enige stress. Ik heb nog steeds nachtmerries van die keer dat ik een uitgebreid surround-systeem moest installeren…

De Sonos Play:5 heeft gelukkig welgeteld één kabel: het netsnoer. De rest van de configuratie gebeurt via de bijhorende Sonos app. Dat ging verrassend vlot. Via de app maakt het toestel verbinding met je WiFi-netwerk, waarna je radiostations en streaming diensten kan toevoegen. Streaming diensten toevoegen is erg makkelijk, zeker wanneer je reeds een account hebt.

Helaas is ook de Play:5 niet perfect. Zo kon ik sommige Soundcloud tracks niet afspelen. Misschien heeft dit iets met de privacyinstellingen van de muzikant te maken?

Conclusie

De Sonos Play:5 is een multi-room audiosysteem dat opvalt door haar stijlvolle design en uitstekende geluidskwaliteit. Bovendien is het toestel makkelijk te bedienen via de app. Smijt die oude hifi-keten dus buiten en haal deze moderne audiostreamer in huis.

[table style=”table-bordered”]

Positief Negatief
Tijdloos design past in elk interieur Soms problemen met het afspelen van bepaalde Soundcloud tracks
Uitstekende audiokwaliteit, zelfs bij hoge volumes
Makkelijk te installeren
Eenvoudig in gebruik

[/table]

Meer informatie over de Play:5 vind je op de website van Sonos.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.