De juiste traplift selecteren doe je zo

Ouderen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen, ook als ze slecht te been zijn. Een traplift is dan een oplossing. Want hiermee blijft de hele woning bruikbaar – niet enkel de benedenverdieping.

Bij de aankoop van een traplift zijn er allerlei keuzes die je moet maken. Een overzicht:

Binnen- of buitenkant?

Voor de montage van een traplift zijn er twee mogelijkheden. Ofwel komt die aan de buitenkant van de trap (tegen de muur) ofwel aan de binnenkant (leuning zit aan de buitenkant).

Een railing aan de buitenkant is doorgaans goedkoper. Maar je verliest wel wat meer ruimte dan eentje aan de binnenkant. Een binnenbocht-montage biedt tevens meer comfort omdat de leuning bereikbaar blijft en de brede kant van de trap makkelijker beloopbaar is. Dat is fijner voor andere trapgebruikers.

traplift rechte trap

Rechte trap of met bochten?

Houd er rekening mee dat een traplift voor een rechte trap een andere opbouw heeft dan een model voor een trap met bochten. Dit heeft ook een invloed op de prijs.

PS: het maakt niet uit of de bocht aan het begin, in het midden of aan het einde van de trap begint. De installateur maakt de geleiders steeds op maat.

Enkele of dubbele rail?

De meeste merken gebruiken een monorail traplift. Dat wil zeggen dat er slechts één rail onderaan de trap is waarover het stoeltje glijdt. Maar er bestaan ook merken die een dubbele rail plaatsen. Op deze manier kan de hoogste rail dienst doen als leuning. Verder hebben beide systemen geen voor- of nadelen.

Eén of meerdere verdiepingen?

De meeste mensen kopen een traplift om van het gelijkvloers naar de eerste verdieping te gaan. Maar wat als je slaapkamer of badkamer op de tweede verdieping ligt?

Ook dat is geen probleem. Je kan twee aparte trapliften installeren, of eentje die over meerdere verdiepingen gaat. Op deze manier blijft de volledige woning bereikbaar.

Nieuw of tweedehands?

Je kan natuurlijk een nieuwe traplift kopen. Maar tegenwoordig spelen steeds meer bedrijven in op de tweedehandsmarkt. Een gebruikte traplift is namelijk goedkoper dan een gloednieuw exemplaar. Bovendien wordt alles nagekeken door de installateur, zodat een vlekkeloze werking wordt gegarandeerd.

traplift met bochten

Al aan huren gedacht?

Tegenwoordig heb je zelfs de mogelijkheid om een traplift te huren. Voor een vast bedrag per maand zorgt de installateur voor de plaatsing, het onderhoud en eventuele herstellingen. Deze formule is ideaal wanneer je slechts voor een korte periode een traplift nodig hebt, of de investering wil spreiden over een langere periode.

Extra comfort

Heel wat trapliften zijn uitgerust met extra opties voor meer comfort. Zoals een automatisch opklapbare voetenplank. Of een draaibare stoel om het in- en uitstappen te vergemakkelijken. Sommige modellen hebben zelfs ingebouwde veiligheidssensoren om ongelukken te vermijden.

Traplift prijzen en kosten

De prijs van een traplift hangt af van verschillende factoren. Zoals het gekozen merk en model, de lengte van de trap, de vorm, enz. Een éénduidige totaalprijs geven is dus onmogelijk. Want de installatie is steeds maatwerk.

Om je toch een idee te geven van de totale kosten, vind je hieronder enkele richtprijzen.

Richtprijzen nieuwe traplift:

  • Rechte trap: vanaf €2.600
  • Trap met 1 bocht: vanaf €5.000
  • Trap met meerdere bochten: vanaf €6.000

Richtprijzen tweedehands traplift:

  • Rechte trap: vanaf €1.600
  • Trap met 1 bocht: vanaf €2.000
  • Trap met meerdere bochten: vanaf €2.800

Ik raad aan om een offerte op te vragen voor een prijs op maat. Op deze manier ben je 100% zeker hoeveel een traplift kost.

Tip: er bestaan verschillende subsidies voor de aankoop van een traplift, zoals de Vlaamse aanpassingspremie. Vraag raad bij de installateur voor meer informatie. Een terugbetaling van de mutualiteit is er momenteel niet.

One reply on “De juiste traplift selecteren doe je zo

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.