Trends op het vlak van design trappen

Voor sommige mensen is een trap een simpel bouwkundige element. Voor andere is het een kans om hun persoonlijke stijl te tonen. Behoor jij tot deze laatste groep? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een design trap. In de trappenwereld zijn er heel wat trends die de ronde doen. Ik heb er 5 uitgelicht.

Design draaitrappen

Bij het woord draaitrap denk je misschien aan een eenvoudige metalen spiltrap.

Maar dat is een belediging voor de design wenteltrappen die je in luxe woningen, kantoren en winkelpanden ziet. Het zijn echte blikvangers. Of noem het maar kunstwerken. Met hun vloeiende vormen zijn deze trappen een lust voor het oog. Bovendien wordt er erg zuinig met de beschikbare ruimte omgesprongen, wat ze perfect maakt voor smallere doorgangen.

De bouw en plaatsing van deze design wenteltrappen vraagt het nodige vakmanschap. Maar het resultaat mag gezien worden.

vrijstaande wenteltrap

Doorlopende treden

Nog een trend die we vaak zien, zijn doorlopende treden. Hiermee bedoelen we dat een parketvloer van het gelijkvloers via de trap overloopt naar hoger gelegen verdiepingen. De vloer- en trapbekleding bestaan dus uit dezelfde houtsoort.

Hierdoor vormt alles één geheel. Het zorgt voor een serene, rustige uitstraling in je interieur.

trap parket doorlopend

Zwevende trappen

Ben je eerder fan van moderne design trappen? Dan kom je automatisch uit bij zwevende trappen. Hierbij worden individuele treden langs een zijde tegen een muur bevestigd, waardoor er een zwevend effect ontstaat.

Zo’n zweeftrap biedt twee voordelen. Enerzijds is er het visuele aspect. De minimalistische uitstraling past erg goed in een moderne inrichting. Daarnaast wordt het zonlicht maximaal doorgelaten. Je geniet dus van een groter gevoel van ruimte en licht in je interieur.

zwevende trap

Stijlvolle metalen railings

Vroeger werd er weinig aandacht besteed aan de railing. De laatste jaren is dit veranderd. Bij design trappen is de railing minstens even belangrijk als de treden. Veel ontwerpers maken er een echte eyecatcher van. Denk bijvoorbeeld aan een railing die van trede tot plafond loopt, of een vintage stalen railing met een complex patroon. De mogelijkheden zijn eindeloos. Alsof je nog niet genoeg keuzestress had…

Indirecte verlichting

Trapverlichting is een must-have. Eerst en vooral omwille van de veiligheid. Want wanneer je in het donker de trap op of af moet, is een ongeluk snel gebeurd. Daarnaast heeft de verlichting een esthetische meerwaarde.

Sinds jaar en dag gebruiken we inbouwspots in de muur om een trap te verlichten. Tegenwoordig is indirecte verlichting super trendy. Een verborgen ledstrip zorgt voor een zachte, warme gloed. Dat oogt veel stijlvoller dan individuele spots.

Sommige producenten kiezen zelfs voor dynamische verlichting, waarbij de lichtintensiteit wordt afgestemd op de hoeveelheid zonlicht of het tijdstip. Mooi en handig.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.