Stijlvolle stalen trapleuningen

Elk gebouw met meerdere verdiepingen, of het nu gaat om een woning, een kantoor of een horecazaak, heeft een trap nodig. Om de toegankelijkheid te verhogen, mag een stevige leuning niet ontbreken.

Stalen trapleuningen blijven een populaire keuze. Dat komt omdat ze stevig zijn en een stijlvolle uitstraling hebben.

Stevig staal als trapleuning

Een trapleuning dient in de eerste plaats om houvast te bieden. Ze moet de veiligheid vergroten. Dat is maar goed ook, want een val is snel gebeurd.

Daarom moet de leuning uit een stevig materiaal bestaan, zoals staal. Staal heeft een hoge buigsterkte. Het zal niet vervormen – zelfs niet na tientallen jaren. Dat maakt een stalen trapleuning erg duurzaam. Het onderhoudsgemak is ook mooi meegenomen. Dit metaal moet je niet herschilderen of vernissen. Het blijft haar kleur behouden.

Net daarom zijn deze leuningen ook geschikt voor buiten. Denk bijvoorbeeld aan een buitentrap bij appartementen of een hoogteverschil in je tuin.

zwart stalen trap met bijhorende trapleuning

Zwart, wit of een andere kleur

Over kleuren gesproken: de meeste mensen kiezen voor een trapleuning in zwart staal. Het materiaal kreeg dan een behandeling met een satijn- of structuurlak in de RAL-kleur 9004, 9005 of 9011. Die contrasteert mooi op een witte muur.

Wil je iets subtieler? Kies dan voor een witte stalen trapleuning. Die ziet er veel moderner uit. Hij zal ook minder opvallen in combinatie met witte muurverf.

Maar in principe is zowat elke RAL-kleur mogelijk. Ga bijvoorbeeld voor een leuning in antracietgrijs. Opvallende tinten zoals rood, groen, geel, oranje en blauw zijn ook verkrijgbaar. Dat wordt soms gekozen door trendy bedrijven die hun interieurinrichting willen afstemmen op hun huisstijl.

trapleuning in zwart staal

Stalen trapleuningen met ledverlichting

Een trend die de laatste jaren opduikt is ingebouwde ledverlichting. De leuning krijgt dan onderaan een ledstrip om de treden te verlichten. Dat verhoogt de veiligheid, vooral wanneer je in het donker de trap op- of afgaat. Maar toch kiezen de meeste mensen voor een leuning met leds omdat het voor een luxe uitstraling zorgt. Het ziet er veel strakker uit dan een set inbouwspots in de muur.

slanke stalen trapleuning met ingebouwde ledverlichting

Leuning met bijpassende handgreep of balustrade

De meeste stalen trapleuningen worden op maat gemaakt. Dat wil zeggen dat je bijpassende handgrepen kan laten maken, of een trapleuning die zich voortzet als balustrade op de overloop met zwarte spijlen. Op deze manier vormt alles één geheel. Deze uniformiteit draagt bij aan een smaakvolle uitstraling.

Wat kost een stalen trapleuning?

Hieronder vind je een paar richtprijzen:

  • Stalen trapleuning 400 cm: €1000 – €1200 incl. btw & plaatsing
  • Stalen trapleuning 400 cm met ledverlichting: €1500 – €1700 incl. btw & plaatsing

Weet wel dat de kostprijs van een stalen trapleuning op maat afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de lengte, de RAL-kleur, de vorm, het aantal buigingen, het aantal leuningdragers, optionele verlichting, enz. Voor een correcte prijs is het dus een goed idee om bij een leverancier een offerte te vragen. Of doe meerdere prijsaanvragen en vergelijk ze onderling.

Plaatsingstips

  • De ideale hoogte van een trapleuning is 90 cm boven de trede. Dat is ongeveer op heuphoogte.
  • Wil je een leuning met ledverlichting? Zorg ervoor dat de voedingskabel op de juiste plaats zit.
  • Let erop dat je de juiste pluggen voor een volle wand (snelbouwsteen, betonsteen, beton…) of holle wand (Gyproc, OSB, MDF…) gebruikt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.