5 Woonaanpassingen voor ouderen

Iedereen wil zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Want het is een speciale plek waar je een heleboel herinneringen hebt opgebouwd.

Helaas is niet elke woning geschikt voor ouderen. Vaak zijn er bepaalde aanpassingen nodig om de woning comfortabeler en veiliger te maken. Dat kunnen kleine verandering zijn, maar evengoed grotere werken.

Wij zetten de belangrijkste woningaanpassingen op een rijtje:

Een traplift

Een groot deel van onze woningen bestaat uit meerdere verdiepingen. Voor ouderen die slecht te been zijn, worden deze verdiepingen onbereikbaar. Proberen ze toch de trap te nemen, dan is de kans op een valpartij erg groot.

Daarom is een traplift interessant.

Een traplift is een stoel die via een rail naar boven en beneden gaat. Je kan simpelweg plaatsnemen en via een knopje de elektrische motor inschakelen.

Met een traplift kan een oudere zijn/haar woning weer helemaal gebruiken. Op deze manier hoef je niet alles op het gelijkvloers te voorzien.

Er zijn verschillende modellen om uit te kiezen. Sommige hebben een hoger vermogen, andere een bredere stoel. Er bestaan zelfs trapliften die bochten kunnen nemen.

Helaas is een traplift niet goedkoop. Maar je wint er wel een heleboel ruimte en een gevoel van zelfstandigheid mee terug. Bovendien zijn er ook nog andere mogelijkheden, zoals het huren van een traplift. Dan wordt de investering over een langere periode verspreid.

traplift voor senioren

Valpreventie

Een ongeluk is snel gebeurd. Zeker bij senioren.

Daarom wordt er bij woningaanpassingen voor ouderen veel aandacht gespendeerd aan valpreventie. Enkele tips:

  • Verwijder tapijten of koop kleinere modellen die niet in een doorgangszone liggen
  • Zorg voor een antislipmat in de badkamer
  • Let op met losliggende (verleng)draden

Een inloopdouche is ook erg populair. Op deze manier zijn er geen gevaarlijke drempels en kan je de douche zelfs met een rolstoel gebruiken.

Doorgangen verbreden

Heel wat ouderen gebruiken een looprek of een rolstoel om zich te verplaatsen. Een goede doorgang is dan cruciaal.

Kleine aanpassingen hebben een groot effect. Door bijvoorbeeld de sofa en andere meubels te verschuiven, creƫer je meer ruimte. Kijk ook eens naar bijzettafeltjes en decoratiestukken die een vlotte doorgang verhinderen.

Soms zijn ook grotere aanpassingen nodig. Zoals deuren. Smalle deuren maken het onmogelijk om met een rolstoel te passeren. In dat geval is er een verbreding van de deuropening nodig.

woningaanpassing ouderen beugel wc

Wandbeugels

Wandbeugels zien we vooral bij een toilet terug. Hiermee kunnen ouderen zich makkelijk optrekken wanneer ze rechtstaan.

Maar wandbeugels passen ook elders. Bijvoorbeeld boven het bad. Of als een mini-trapleuning bij een hoogteverschil.

Domotica

Een van de meest interessante woningaanpassing voor ouderen is de installatie van een domoticasysteem. Hiermee worden allerlei taken geautomatiseerd.

Zoals de verlichting. Dankzij bewegingssensoren gaat het licht automatisch aan (en uit wanneer de kamer leeg is). Op deze manier hoeven ouderen niet recht te staan om een schakelaar te bedienen.

Domotica kan ook gekoppeld worden met een noodfunctie. Door een drukknop even in te houden, wordt een bericht gestuurd naar een familielid.

Wordt het donker buiten? Dan gaat de zonwering automatisch naar beneden. Dat is weer een verplaatsing uitgespaard.

Je kan zelfs reminders instellen. Met behulp van een lichtimpuls of een geluidssignaal weten de bewoners dat het tijd is om hun medicijnen te nemen.

Kortom: domotica biedt enorm veel mogelijkheden op het vlak van ouderenzorg.

Tip: vraag een premie aan

Goed nieuws! Er bestaan allerlei premies voor deze woningaanpassingen. Zo recupereer je een deel van deze investering.

Vraag raad aan jouw ziekenfonds voor meer informatie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.