Isoleren en ventileren gaan hand in hand. Want voor een gezond binnenklimaat moet je vervuilde, vochtige lucht zo snel mogelijk afvoeren. Zeker in de badkamer. Daarom is een mechanische ventilatie een must have.
Waarom moet ik mijn badkamer ventileren?
De badkamer is een vochtige ruimte. Dat wil zeggen dat op sommige momenten de luchtvochtigheid erg hoog is, bijvoorbeeld na een bad of douche.
Heb je geen ventilatie in de badkamer, dan zijn er allerlei problemen mogelijk:
- Slechte geurtjes
- Schimmelvorming op muren en plafonds
- Gezondheidsklachten
Het is dus erg belangrijk om de badkamer goed te verluchten. Dat doe je best via een mechanische afzuiging.

Is een raam openen niet voldoende?
Nee, een raam openen is onvoldoende om de badkamer te verluchten. Want het venster blijft niet constant openstaan. Na verloop zal de luchtvochtigheid toch stijgen.
Bovendien verlies je enorm veel energie. Zeker in de winter. Je moet namelijk de badkamer terug op temperatuur brengen, wat je verwarmingskosten doet stijgen.
Een mechanische ventilatie is dus veel efficiënter en energiezuiniger.
Welke badkamerafzuigingen bestaan er?
In de badkamer raden we een mechanische ventilatie aan. Dat wil zeggen dat de luchtcirculatie gebeurt met behulp van een afzuigtoestel.
Er zijn twee ventilatiesystemen om uit te kiezen:
- Systeem C
- Systeem D
Het systeem C heeft een natuurlijke aanvoer en een mechanische afvoer. Verse lucht komt via roosters in droge ruimtes (zoals de slaapkamer of woonkamer) de woning binnen. Een afzuigsysteem in de badkamer voert de binnenlucht af.
Het systeem D heeft een mechanische aan- en afvoer. Verse lucht wordt aangezogen via een aparte toevoer, en de vuile lucht wordt naar buiten geblazen. In het ventilatietoestel kruisen beide luchtstromen elkaar, waardoor de koude buitenlucht opwarmt. Daarom noemen we dit ook een balansventilatie.
Nieuwe woningen hebben meestal een centraal ventilatiesysteem waarop alle kamers zijn aangesloten. Hoewel dit systeem ook geschikt is voor renovaties, kiezen de meeste mensen voor een badkamerventilator in hun bestaande woning. Dat is een kleine ventilator met een vochtigheidssensor die in de muur wordt ingebouwd. Helaas heb je nog steeds een elektriciteitsleiding nodig, want badkamerventilatoren op batterijen bestaan nog niet.

Bedieningswijzen
Ventilatie in de badkamer is nutteloos wanneer je deze vergeet op te zetten. Daarom kiest men meestal voor een van onderstaande systemen:
- Koppeling met de lichtschakelaar
- Koppeling met de lichtschakelaar + nalooptimer (de ventilator blijft nog enkele minuten draaien nadat je het licht hebt uitgedaan)
- Vochtsensor, die de ventilatie opzet als de luchtvochtigheid een bepaalde drempel bereikt
Waar ventilatie plaatsen?
Voor een goede werking moet je de badkamerventilatie op de juiste plaats installeren.
Het afzuigkanaal plaats je steeds in het plafond of bovenaan de muur. Want warme, vochtige lucht stijgt. Zo wordt de damp sneller afgevoerd.
Daarnaast is het een goed idee om het ventilatierooster vlak bij de douche of het bad te plaatsen. Hier is namelijk het vochtprobleem het grootst.

Nog enkele tips
Tenslotte geven we nog enkele tips voor de mechanische ventilatie van jouw badkamer:
- Ga je voor een muurdoorvoer? Koop dan een badkamerventilator met een ingebouwde terugslagklap. Die sluit zich af bij stormweer.
- Een ventilatiesysteem hoeft niet lelijk te zijn. Tegenwoordig bestaan er verschillende designmodellen die bij jouw inrichting passen.
- Zorg dat het ventilatiesysteem voldoende capaciteit heeft. Want een grote badkamer vraagt een hogere capaciteit. Vraag eventueel raad aan de verkoper.
- Spendeer ook aandacht aan de luchttoevoer. Zo niet zal de afzuiging niet goed werken.
Eén reactie
De muur oplossing is perfect voor mij, als ik douche is de luchtvochtigheid altijd erg hoog. Bedankt!