Tips en inspiratie voor een zolderrenovatie

Vroeger was de zolder een verloren ruimte. Ze diende enkel op rommel te stockeren. Dat is niet langer het geval. Heel wat mensen laten hun zolder renoveren tot een slaapkamer, kinderkamer of home office.

Heb jij ook plannen? Goed nieuws, want hier vind je enkele nuttige tips en inspiratie voor je zolderrenovatie.

Licht doet wonderen

De meeste zolders hebben een groot nadeel: een gebrek aan natuurlijk licht. Een donkere zolderkamer oogt niet uitnodigend. Daarom raad ik aan om tijdens de renovatiewerken voldoende dakramen te plaatsen (indien hiervoor budget is, natuurlijk).

Dakramen brengen zonlicht in de woning. Hierdoor lijkt de zolder veel ruimer dan ze werkelijk is.

Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar. Naast de vaste dakvensters kan je ook kiezen voor tuimeldakramen. Handig om de zolder te verluchten. Als je graag van het uitzicht wil genieten, is een balkondakraam een goede oplossing. Dit raam bestaat uit twee delen, die je kan openen tot een balkon. Prachtig, maar wel prijzig.

Tip: vergeet de zonwering niet. Een rolgordijn of rolluik is absoluut noodzakelijk om een oververhitting van de zolder te voorkomen.

slaapkamer op zolder renovatie

Denk aan de technieken

Een zolderrenovatie draait niet alleen rond interieurvormgeving. Er is ook een praktische kant.

De verlichting kan deze ruimte maken of kraken. Denk op voorhand goed na over de manieren waarop je de zolder gaat gebruiken. Welke zones zijn er? Hoe ga je hier licht voorzien? Een reeks plafondlampen zijn een goed begin, maar je moet dit waarschijnlijk aanvullen met wandlampen, vloerlampen en tafellampen.

Voor verplaatsbare armaturen heb je stopcontacten nodig. Installeer die op makkelijk toegankelijke plekken en voorzie een paar extra stopcontacten voor andere elektrische toestellen.

Verder raad ik aan om een ventilatiesysteem te voorzien. Een mechanische ventilatie (aan en/of afvoer) garandeert een gezond binnenklimaat. Dat zal allerlei kwaaltjes en gezondheidsproblemen voorkomen.

Daarna is de verwarming aan de beurt. Hiervoor zijn er verschillende oplossingen, zoals:

  • Radiatoren
  • Vloerverwarming
  • Omkeerbare airco
  • Infraroodpanelen

De beste oplossing is afhankelijk van de huidige centrale verwarming, de technische mogelijkheden en je budget.

Ga je op de zolder een badkamer bouwen? Dan moet je aanvoeren voor warm en koud water voorzien, samen met de juiste afvoeren (toilet, wastafels, bad, douche…).

zolderrenovatie maatkasten en bed

Maatwerk is koning

De mooiste zolderrenovaties hebben één ding gemeen: ze bevatten maatwerk. Dat gaat van maatkasten onder de schuine kant van het dak tot binnendeuren die de daklijn volgen.

Met dit maatwerk ben je zeker dat elke centimeter optimaal wordt benut. Een zolderkamer bestaat dikwijls uit complexe hoekjes en kantjes, die je onmogelijk kan invullen met standaard meubilair. Soms ben je dus bijna verplicht om iets op maat te laten maken.

Zie je door de bomen het bos niet meer? Laat een schrijnwerker langskomen. Hij heeft misschien nog goede ideetjes om de zolder in te richten.

zolderrenovatie foto inspiratie

Doe wat je zelf kan

Heel wat mensen gaan voor een totaalproject zonder zorgen, waarbij alle werken worden uitgevoerd door één firma. Je kan dus perfect je zolder laten renoveren door een specialist. Maar dan heb je meer budget nodig.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om te besparen. Heel wat werken zijn geschikt voor doe-het-zelvers. Dakisolatie plaatsen, bijvoorbeeld. Of laminaat leggen. Deze klussen zijn makkelijker dan je denkt. Hiermee bespaar je al gauw enkele honderden of zelfs duizenden euro’s.

bureau op zolder

Laat de ruimte controleren

Voordat je aan de zolderrenovatie begint, kan het nooit kwaad om de ruimte te laten controleren door een vakman. In sommige gevallen moet de draagvloer verstevigd worden of is de dakstructuur aangetast waardoor die moet worden vervangen. Met deze kleine meerkost voorkom je onaangename verrassingen.

zolder renoveren tips

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.