Sloten vervangen na een verhuis

Wanneer je een nieuwe woning koopt, moet je heel wat zaken regelen. Je moet adreswijzigingen doorgeven, energieleveranciers zoeken, verhuisdozen verzamelen, schilderen… Je hebt dus heel wat aan je hoofd.

Iets wat dan regelmatig wordt vergeten, is het vervangen van de bestaande sloten. Toch is dit een belangrijke aanpassing. Waarom dat zo is, lees je op deze pagina.

Waarom je best sloten vervangt in je nieuwe huis

Wanneer je een bestaand huis koopt, is de dag van de ondertekening van de akte een speciaal moment. Vanaf dan ben je niet alleen officieel eigenaar van de woning, maar krijg je ook de sleutels uit handen van de vorige bewoners.

Meestal krijg je twee of drie sleutels van elke deur (voor- en achterdeur, plus eventueel nog een garage of tuinpoort). Nochtans heb je geen idee hoeveel sleutels er in totaal gemaakt werden. Misschien houdt de vorige eigenaar – bewust of niet – een sleutel achter. Of misschien ligt er nog een reservesleutel bij een familielid in geval van nood.

De kans bestaat dus dat andere mensen nog steeds toegang hebben tot de woning. Een inbraak zou dus ondetecteerbaar zijn. Men kan simpelweg binnen wandelen en elektronica, geld, juwelen… meenemen.

Dat is een reden waarom je best de sloten vervangt.

Maar er is nog een andere. Sloten die twintig of dertig jaar oud zijn, zijn veel minder veilig dan de nieuwste exemplaren. Moderne veiligheidssloten bieden een veel betere bescherming. Het is dus sowieso een goed idee om verouderde sloten in deuren, ramen en poorten te vervangen.

Zelf sloten vervangen of uitbesteden?

Sloten zelf vervangen is perfect mogelijk. Als je weet wat je doet, tenminste. Sommige installaties zijn wat complexer. In dat geval kan je best een vakman inschakelen. Op deze manier ben je zeker dat alles correct is gebeurd.

Wat kost een nieuw slot?

De kostprijs is afhankelijk van verschillende zaken. Het type slot is een belangrijke factor. Voor een eenvoudig insteekslot betaal je tussen de €100 en €170, inclusief montage. De installatie van een meerpuntsluiting zal al gauw €200 tot €350 kosten.

Er zijn trouwens geen vaste installatietarieven. Elke slotenmaker hanteert zijn eigen tarief op basis van zijn ervaring, het aantal kilometers dat hij moet rijden en het tijdstip (voor spoedklussen).

Wil je zo voordelig mogelijk je sloten vervangen? Kijk dan in je eigen regio. Heb je bijvoorbeeld een slotenmaker nodig in Gent, dan zoek je best iemand uit de buurt om op de verplaatsingskosten te besparen. Zeg ook duidelijk of het een dringende opdracht is, of dat je nog enkele dagen kan wachten. Bij niet-dringende gevallen is het altijd interessant om meerdere offertes te vergelijken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.