Aluminium veranda of hout?

Een aluminium veranda kopen als uitbreiding van je woning is zeker een goed idee. Of kies je toch beter voor hout? Beide materialen hebben enkele positieven en minder goede punten. In dit artikel vergelijk ik ze allemaal en help ik jou een keuze te maken tussen hout en aluminium.

Veranda in aluminium

Voor een op maat gemaakte leefveranda is aluminium het meest gebruikte materiaal. Vrijwel alle verandabouwers kiezen hiervoor. Hoe komt dat?

Voordelen aluminium

Aluminium profielen bestaan uit meerdere onderdelen die in een fabriek worden samengebracht. Tussen verschillende lagen zit een luchtlaag. Die heeft een isolerende functie. Een aluminium veranda zal dus veel beter isoleren dan eentje in hout.

Nog een voordeel is de sterke. Dit metaal kan zelfs bij een geringe dikte grote overspanningen aan. Wil je dus een strakke design veranda met dunne profielen en grote raampartijen, dan is aluminium perfect geschikt.

Tenslotte mogen we het onderhoudsgemak niet vergeten. Houten profielen moet je na verloop van tijd eens afschuren en opnieuw schilderen om de kleur te behouden. Een aluminium veranda vraagt die inspanning niet. Een opfrisbuurt is dus niet nodig.

Prijzen

De prijs is misschien wel het grootste nadeel van een aluminium veranda. Want ten opzichte van hout kosten aluminium profielen circa 15% meer. Maar let op: zelfs binnen aluminium zijn er prijsverschillen, afhankelijk van het type profiel en de leverancier. Goed vergelijken is dus de boodschap!

Als richtprijs voor een compleet afgewerkte veranda in aluminium (incl. vloeren, bepleistering, verlichting…) mag je ongeveer 1500 euro/m² rekenen.

aluminium veranda op maat modern

Veranda in hout

Aluminium is doorgaans voorbehouden aan verandaspecialisten. Maar doe-het-zelvers kunnen perfect zelf iets maken in hout. Want met enige handigheid kan je een prachtige houten veranda bouwen.

Voordelen hout

Er zijn genoeg redenen om een veranda in hout te plaatsen. Het natuurlijke karakter is er een van. Hout is nu eenmaal een natuurproduct met een warme uitstraling. Aluminium heeft dat veel minder. Daarom worden houden profielen dikwijls gebruikt voor landelijke veranda’s.

Daarnaast is hout makkelijk overschilderbaar. Ben je na enkele jaren de kleur van jouw veranda beu? Dat is geen enkel probleem. Je kan de profielen opschuren en opnieuw een laagje verf geven. Zo simpel is het.

Hout is trouwens een goede isolator. Er zal dus weinig warmte ontsnappen via de profielen. Dat is goed nieuws voor jouw verwarmingskosten.

Prijzen

Een houten veranda is wat goedkoper dan een in aluminium. De totale kostprijs hangt natuurlijk af van de grootte, de afwerkingsgraad, het aantal opties, enz. Een afgewerkte veranda in hout met een complete afwerking kost ongeveer 1200 euro/m². Een goede raad: vraag meerdere offertes op om prijzen te vergelijken. Zo kan je al gauw honderden euro’s uitsparen.

interieur houten veranda
(bron)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.