Niet iedereen is gezegd met een gigantische villatuin. De meeste onder ons moeten het stellen met een bescheiden stadstuintje. Maar met de nodige trucjes lijkt het perceel veel groter dan het werkelijk is. Lees snel verder en ontdek de tips:
Speel met lijnen
Elke tuin heeft een lijnenspel. Kijk maar eens naar de richting van wandelpaden, grasperken, vijvers, terrastegels enz.
Met deze lijnen kan je een ‘optische illusie’ creëren. Leg bijvoorbeeld de planken van een houten terras in een verticale richting (evenwijdig met de gemene muur van het perceel) om de diepte te accentueren. Of plaats ze in de andere richting om je tuin breder te doen lijken.
Heb je een omheining? Kies dan voor een houten schutting met smalle horizontale planken. Dit lijnenspel zet opnieuw de breedte in de verf.

Gebruik kleurrijke planten als blikvanger
Met kleur trek je makkelijk de aandacht. Denk bijvoorbeeld aan een accentmuur in een kamer. Maar ook in de tuin kan je kleur gebruiken als eyecatcher.
Om diepte te creëren, zet je achteraan de tuin de meest kleurrijke bloemen en planten. Die trekken het zicht van bezoekers naar achteren. Vooraan plaats je dan bloemen met zachtere pasteltinten.
Aan kleurrijke planten is er alvast geen gebrek. Alle kleuren van de regenboog zijn aanwezig. Denk bijvoorbeeld aan een dahlia, narcis of tulp. Je hoeft trouwens niet in hetzelfde kleurenpalet te blijven, want ook een mix van tinten is erg mooi.
Tip: bespaar wat geld en plant zelf bloembollen in plaats van volgroeide planten te kopen.
Vermijd obstructies
Heel wat mensen met een kleine tuin maken een grote fout; ze plaatsen vrij hoge planten en bomen vooraan in de tuin. Die blokkeren het zicht. Hierdoor voelt het perceel kleiner aan dan het werkelijk is.
Spendeer dus aandacht aan de hoogte van alle elementen. Zet de hoogste bomen en planten achteraan de tuin (of aan de zijkant), en gebruik vooraan voornamelijk lage begroeiingen.

Speel met volume’s
Natuurlijk hoef je niet enkel lage planten in een tuin te zetten. Speel gerust met volume’s. Buxus is bijvoorbeeld perfect geschikt om wat variatie te brengen in de vorm en de hoogte van de tuinbeplanting. Achteraan ga je natuurlijk wat hoger dan vooraan.
Gebruik een optisch trucje
Nog een goede tip om je tuin dieper te doen lijken: maak het tuinpad vooraan wat breder dan achteraan. Hierdoor oogt het net iets langer dan het werkelijk is. Slim gezien, toch?
Plaats een spiegel
Spiegels worden door interieurarchitecten graag gebruikt om een kamer optisch te vergroten. Dus waarom zou je dit niet in een tuin doen? Plaats bijvoorbeeld een spiegel tegen een omheining, het tuinhuis of de garage. Door de reflectie lijkt het alsof er achter deze muur nog een stukje tuin ligt.

Vergeet de tuinverlichting niet
Ook de tuinverlichting biedt allerlei mogelijkheden om diepte te creëren.
Plaats een grondspot onder een boom achteraan in de tuin. Zo gaat de aandacht van bezoekers naar het verste punt. Of gebruik een ledstrip naast de borduur van een tuinpad om een ‘dieptelijn’ te maken.
Tip: plaats zeker geen schijnwerper tegen de achtergevel die de hele tuin verlicht. Want dan bekom je net het tegenovergestelde effect. Het is beter om strategische plaatsen te verlichten, zoals bepaalde bomen, tuinpaden of kunstwerken.
Zorg voor eenvoud en structuur
Een rommelige tuin, met een overdaad aan beplantingen en versieringen, oogt heel claustrofobisch. Breng dus was rust. Kies voor een sober tuinontwerp met een duidelijke structuur.