Ben je verlichting aan het kiezen voor de eetkamer? Dan word je geconfronteerd met allerlei vragen. Zeker wanneer het op plafondlampen aankomt. In dit artikel vind je een paar tips om van jouw lichtplan een succes te maken.
Waar moet je verlichting voorzien?
De plafondverlichting in een eetkamer bestaat uit verschillende delen:
- Eettafel: dit is het belangrijkste meubel in de ruimte. Hierboven moet je dus zeker plafondlampen of hanglampen voorzien.
- Kasten: staat er een barkast of dressoir in de eetkamer? Dan doe je er goed aan om ook hier verlichting te plaatsen (via in- of opbouwspots).
- Accentverlichting: zet bepaalde elementen in de verf met gerichte verlichting, bijvoorbeeld spots op een schilderij.
- Sfeerverlichting: tenslotte kan je ook sfeerverlichting in de eetkamer voorzien, zoals ledstrips in een verlaagd plafond.
Hoeveel plafondlampen boven de eettafel?
Hoeveel lampen je boven de eettafel nodig hebt, hangt af van de grootte. Bij een ronde eettafel heb je vaak voldoende aan één armatuur. Langwerpige tafels vragen dikwijls meerdere lichtpunten (bv. 2 lampen op een tafel van 240 cm).
Natuurlijk moet je ook rekening houden met de openingshoek van het armatuur. Sommige plafondlampen hebben een brede lichtbundel, andere een heel smalle. Vraag desnoods raad aan de verkoper om het juiste model te kiezen.
Je kan ook een langwerpige hanglamp op maat bestellen, waarvan de afmetingen gebaseerd zijn op de lengte van de tafel. Dan ben je zeker dat het tafelblad mooi egaal verlicht is.
Hoe hoog moeten hanglampen hangen?
Hanglampen boven de eettafel plaats je best op min. 60 cm boven het tafelblad. Anders blokkeren ze het zicht van de gasten.
Bij het bepalen van de ophanghoogte houd je best ook rekening met de openingshoek van het armatuur. Sommige lampen hebben een smalle lichtbundel, waardoor je ze hoger moet plaatsen om het tafelblad te verlichten.
Stijlbreuk of stijlmatch?
Verlichtingsarmaturen zijn verkrijgbaar in alle mogelijke stijlen, van modern tot klassiek. In de meeste eetkamers vinden we lampen die bij de woonstijl aansluiten. Zoals een opvallende design hanglamp in een modern interieur.
Maar je kan ook voor een stijlbreuk gaan. Hang bijvoorbeeld een paar industriële plafondlampen in een landelijke eetkamer. Die geven het geheel een stoere uitstraling. Of kies voor een retro armatuur in een Scandinavische inrichting. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Welke lichtkleur?
Bij het woord ‘lichtkleur’ denken de meeste mensen aan rood of blauw licht. Maar zelfs wit licht komt in verschillende tinten.
In een eetkamer draait het meestal rond gezelligheid – tijdens het avondeten met het gezin of een familiediner. Daarom raad ik aan om lampen met een lage kleurtemperatuur te kopen (2700K – 3000K). Die produceren een warm wit licht, wat voor een knus gevoel zorgt.
Gebruik je de eettafel ook voor andere zaken, zoals computerwerk of het huiswerk van de kinderen? Dan kan je op die plaatsen een hogere kleurtemperatuur voorzien (3500K – 4000K). Dat licht is iets koeler, en verbeter het concentratievermogen.
Wat als ik geen lichtpunt boven de tafel heb?
Idealiter hangen plafondlampen recht boven de tafel. Maar dat is niet altijd mogelijk. Soms is er simpelweg geen lichtpunt.
In dat geval kan je opteren voor asymmetrische plafondlampen. Die hebben een verstelbare arm. Dan hoeft de aansluiting niet boven de tafel te zitten. Er bestaan ook wandmodellen, zoals de Artemide Tolomeo Mega wandlamp.
Indien er geen plafond- of wandaansluiting is, kan je nog steeds een booglamp kopen. Deze vloerlamp steek je simpelweg in een stopcontact. De lampenkap plaats je dan boven de tafel om alles te verlichten.