5 Veelgemaakte fouten bij de plaatsing van tuinspots

tuinspots in terras
tuinspots in terras
Inhoud van dit artikel

Tuinspots zijn waarschijnlijk een van de meest populaire armaturen om je tuin te verlichten. Ze zijn immers verrassend veelzijdig.

Maar bij de plaatsing van tuinspots maakt men dikwijls fouten. Om die te vermijden, lees je best onderstaande tips.

1. De tuinspots omhoog richten

Tuinverlichting heeft pas effect als het ergens op schijnt. Bijvoorbeeld een wandelpad, een boom of een kunstwerk. Wanneer je de tuinspot simpelweg naar de lucht richt, gaat het licht verloren en kan je zelfs verblind worden als je in de lichtstraal komt. Denk dus goed na over de richting van je spots.

2. De verkeerde lichtkleur kiezen

Iedereen wil een gezellige tuin, toch?

De lichtkleur bepaalt in grote mate hoe sfeervol de tuinverlichting oogt. En dan hebben we het niet over rode, blauwe of groene lampen. Ook wit licht komt in verschillende tinten.

Heel wat mensen plaatsen tuinspots met een koel wit licht. Dat ziet er heel ongezellig uit. Je kiest beter voor armaturen met een warm wit licht – die een subtiele geel/oranje gloed produceren. Ze geven jouw tuin meteen een smaakvolle uitstraling.

zwembad met tuinspots van deltalight

3. Voedingskabels niet diep genoeg leggen

Tuinspots worden gevoed met ondergrondse elektriciteitskabels. Die moeten minstens 60 cm diep liggen. Zo vermijd je beschadigingen wanneer je iets aanplant.

Tip: gebruik een XVB-kabel met een flexibele kunststof buis errond om de tuinspots aan te sluiten.

4. De aansluitingen niet waterdicht maken

De kans is groot dat je bij de plaatsing van tuinspots enkel elektriciteitskabels met elkaar moet verbinden. Bij een ondergrondse verbinding is het van cruciaal belang dat alles waterdicht is. Anders ontstaat er een kortsluiting.

De eenvoudigste manier om een waterdichte verbinding tussen de tuinspot en de voedingskabel te maken, is met behulp van giethars. De connectie wordt in verbindingsdoosje gemaakt, welke daarna wordt volgegoten met hars. Het hars zet zich rond de aansluiting zodat er geen vocht aankan.

tuinscherm verlicht met tuinspots

5. De lichtintensiteit verkeerd inschatten

Nog een veelgemaakte fout is de aankoop van tuinspots met een te hoge/lage lichtintensiteit.

Ga je de tuinspots als sfeerverlichting rond een zwembad gebruiken? Dan is een zacht licht voldoende. Om een kunstwerk in de verf te zetten, mag de lichtintensiteit wat hoger zijn.

De lichtsterkte drukken we uit in Lumen. Des te hoger dit cijfer, des te feller de lamp.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.