De badkamer indeling: zo haal je het maximale uit de beschikbare ruimte

Ben je van plan om een complete badkamerrenovatie uit te voeren, of de badkamer van jouw nieuwbouw te ontwerpen? Dan heb je waarschijnlijk al enkele nachten wakker gelegen over de indeling.

Een badkamer indeling is vrij complex, omdat er verschillende toestellen zijn met vaste aansluitpunten. Bovendien maken veel mensen kleine fouten die later voor frustraties zorgen.

Maar geen paniek: met onderstaande stappenplan wordt jouw badkamerindeling gegarandeerd een succes.

Stap 1: Maak een plattegrond

Bij de indeling van de badkamer is het belangrijk dat je de juiste afmetingen hebt. Voor een nieuwbouw is dat waarschijnlijk geen probleem, omdat je toch de bouwplannen hebt. Maar bij een badkamerrenovatie is het nuttig om eerst alles op te meten. Dat kan met een klassieke lintmeter of een lasermeter.

Zet alle maten over op een plattegrond. Pen en papier is hiervoor perfect geschikt, maar je kan ook online een ontwerptool vinden om een plattegrond te tekenen. Dit ontwerp is de basis om jouw badkamer indeling op punt te zetten.

Tip: in een badkamer zijn er allerlei ‘vaste’ elementen die je niet kan aanpassen, zoals de positie van de deur, een raam of een wc-afvoer. Duid die zeker aan op de plattegrond.

indeling badkamer tips

Stap 2: Plaats alle badkamermeubels

Nu hebben we een leeg grondplan van onze badkamer. Hoog tijd om ze in te vullen.

Ik raad aan om met de grootste elementen te starten, zoals het bad en de douche. Want die nemen de meeste ruimte in en kan je niet zomaar ergens tussen passen. Hieronder vind je enkele gemiddelde afmetingen, maar als je reeds producten op het oog hebt kijk je best even de afmetingen na in de technische fiche.

inrichting badkamer advies

Het bad

Kies eerst een plaatsje voor het bad. Een inbouwkuip staat meestal tegen een muur, terwijl je een vrijstaand bad ook in het midden van de badkamer kan zetten. Er bestaan ook speciale vormen (driehoekig, vijfhoek, rond…).

Houd wel rekening met de ramen, zodat er geen inkijk is van buren wanneer je een bad neemt.

  • Gemiddelde afmetingen bad: 190 x 60 cm.

De douche

Daarna is de douche aan de beurt. In een grote badkamer mag je gerust voor een inloopdouche kiezen. Anders is een douchecabine een goed alternatief (of een bad met douchegordijn).

Let opnieuw op de positie van ramen wanneer je de douche plaatst. En kijk ook even naar de plafondhoogte. Want een schuin plafond kan voor problemen zorgen.

  • Gemiddelde afmetingen inloopdouche: 100 x 160 cm (bak van 100 x 100 cm + 60 cm doorgang)
  • Gemiddelde afmetingen douchecabine: 90 x 90 cm

Het toilet

Er hoeft geen toilet in de badkamer te staan. Heel wat mensen plaatsen die in een aparte ruimte.

Bij bestaande woningen moet je dikwijls rekening houden met de positie van de afvoer. Want het is soms moeilijk om die meerdere meters te verplaatsen.

  • Gemiddelde diepte hangtoilet: 52 cm
  • Gemiddelde diepte staand toilet: 65 cm

De wastafel

Elke badkamer heeft een wastafel nodig. In grote ruimtes kan je er zelfs twee plaatsen (eentje voor jezelf en eentje voor jouw partner). De wastafel plaats je best dicht bij de deur, want dit is het badkamermeubel dat je het vaakst gebruikt. Bovendien moet je hier toch passeren wanneer je naar het toilet bent geweest.

  • Gemiddelde afmetingen enkele wastafel: 90 x 50 cm
  • Gemiddelde afmetingen dubbele wastafel: 120 x 50 cm

Radiatoren

Hoewel steeds meer badkamers voorzien worden van vloerverwarming, blijven radiatoren een interessante keuze. Er bestaan ook handdoekdrogers. Die plaats je best dicht bij de douche of het bad.

Radiatoren kan je aansluiten op de centrale verwarming of kiezen voor een model op elektriciteit.

  • Gemiddelde breedte radiator: 60 cm
lichte badkamer met houten meubel

Stap 3: bekijk de technische kant

Bij de indeling van een badkamer kijken we eerst naar het visuele. Want de inrichting moet mooi zijn. Maar er is ook een technische kant. Leidingen voor water, elektriciteit, ventilatie… brengen allerlei technische beperkingen met zich mee. Een waterafvoer moet bijvoorbeeld lichtjes afhellen, en je mag geen stopcontacten vlakbij de badkuip plaatsen. Stem dus goed af met alle installateurs of jouw badkamer indeling aan alle technische eisen voldoet.

badkamer in ruimte met schuin dak

Stap 4: test het ontwerp

De kans is groot dat jouw eerst indeling niet het definitieve ontwerp wordt. Want na verloop van tijd zie je misschien enkele problemen, zoals de deur van de douchecabine die tegen een radiator komt.

Daarom is het een goed idee om een denkbeeldige wandeling door jouw toekomstige badkamer te maken. Denk even na over de verschillende handelingen, en kijk of er problemen zijn. Eventueel kan je in de ruwbouwfase met krijt een indeling tekenen op de grond en alles testen. Sommige badkamer- of tegelwinkels kunnen ook een virtuele 3D-weergave maken. Dat is nog handiger om het eindresultaat te visualiseren.

Stap 5: vraag advies

Vraag gerust advies aan verkopers, vrienden en familie. Zij hebben misschien nog handige tips om de badkamer indeling bij te sturen – dingen waar je in eerste instantie niet aan dacht.

Bonus: praktische tips voor jouw badkamer indeling

Tenslotte nog enkele tips voor een gebruiksvriendelijke indeling:

  • Met zwevende kastjes oogt de badkamer groter, en ze vergemakkelijken het kuisen.
  • Houd tijdens de indeling van de badkamer rekening met de veiligheidszones van stopcontacten.
  • Weinig plaats? Combineer waar mogelijk, bijvoorbeeld een spiegel met infraroodverwarming of bad/douche combo.
  • Kies voor een inloopdouche zonder opstapje. Dat is handig wanneer je later slecht te been bent.
  • Zet het bedieningselement van een inloopdouche vóór de waterstraal, zodat je niet nat wordt als je de douche opzet.
  • Controleer of alle deuren (van kasten, lades en douchecabines) open kunnen zonder ergens tegenaan te botsen.
  • Maatwerk is soms handig om de beschikbare ruimte optimaal te benutten.
  • Een glazen douchewand oogt veel luchtiger dan een gemetste douchemuur.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.