Mooi en Mini: Kleine Tuinen om van te Dromen

Eén ding is zeker: in de toekomst zullen we allemaal kleiner moeten gaan wonen. Grote vrijstaande huizen met uitgestrekte tuinen komen steeds minder voor. Rijhuizen en appartementen zijn aan een opmars bezig. Dit wil ook zeggen dat meer en meer mensen een kleine tuin hebben. Dit is geen nadeel, want ook een kleine tuin kan erg mooi zijn. Op deze pagina kan je alvast wat inspiratie opdoen.

kleine tuin

Net zoals bij een grote tuin is het een goed idee om de beschikbare oppervlakte in te delen in verschillende ‘zones’. Zo kan je een zitgedeelte maken, een stukje met voornamelijk planten, een zone met gras, enz. Om de diepte te accentueren is het een goed idee om een lang pad te leggen dat de volledige tuin doorkruist.

compacte tuin

Het hoeven niet altijd rechte vormen te zijn. Ook sierlijke rondingen en organische vormen kunnen een meerwaarde zijn in een kleine tuin.

mini tuin

Om je kleine tuin niet te saai te maken, raden we aan om verschillende elementen te gebruiken. Zorg voor een klein grasperkje, een terrasje met tegels, een kiezelpad … Zelfs een kleine waterpartij kan wat leven in de brouwerij brengen.

klein terras

Er zijn een aantal trucjes die je kan toepassen om kleine tuinen optisch te vergroten. Zorg bijvoorbeeld voor een leuke blikvanger op het einde. Deze trekt alle aandacht naar zich toe, zodat je tuin dieper lijkt.

tuin voor rijhuis

Hoge bomen zijn bijna onmogelijk in een klein tuintje. Ze nemen te veel plaats in en zorgen voor te veel schaduw. Daarom kies je best voor lage exemplaren. Planten (eventueel in potten) mogen uiteraard ook niet ontbreken.

tips voor een klein tuintje

Denk ook goed na over de positionering van alle elementen. Het midden van de tuin wordt best opengehouden. Plaats daarom planten en decoratiestukken tegen de scheidingsmuren. Lage elementen, zoals een vijver of bodembedekkers, mogen natuurlijk wel centraal geplaatst worden.

tuintips voor mensen met weinig ruimte

Wil je een groene afsluiting maar heb je niet voldoende plaats om een haag te zetten? Dan kunnen wanden in combinatie met klimplanten een oplossing zijn. Op deze manier win je weer een aantal centimeters.

witte buitenmuren

Indien je tuin omgeven wordt door muren, is het een goed idee om deze wit te schilderen. Deze kleur reflecteert namelijk licht, waardoor je tuin er veel groter uitziet. Dit trucje kan je ook binnenshuis toepassen.

kleine tuin met zwembad

Met een beetje creativiteit is het zelfs mogelijk om een zwembad of een zwemvijver in een kleine tuin aan te leggen. Door bijvoorbeeld de filterinstallatie ondergronds te zetten, kan je al heel wat ruimte besparen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.