Welke soorten tuinschuttingen zijn er?

Wanneer de zon schijnt, is er geen betere plek dan je eigen tuin. Je kan er een kleurtje opdoen, een goed boek lezen, spelen met de kinderen, enz. Al deze activiteiten doen we het liefst in privacy. Daarom plaatsen de meeste mensen een tuinschutting om nieuwsgierige buren en voorbijgangers te weren.

Maar welke soorten tuinschuttingen zijn er nu? Dit zijn enkele mogelijkheden:

PS: in dit artikel bespreken we enkel ‘volle’ tuinschuttingen. Het gaat dus om schuttingen die niet doorzichtig zijn. Daarom bespreken we geen omheiningen. 

Houten tuinschuttingen

Houten panelen blijven een van de meest populaire schuttingen. De reden waarom hoeven we niet ver te zoeken. Houten tuinschuttingen passen namelijk mooi bij de natuurlijke uitstraling van de tuin. Het hout vormt samen met de bloemen, planten en bomen een mooi geheel. Wie op zoek is naar een subtiele manier om voor meer privacy in zijn/haar tuin te zorgen, weet dus wat te kopen.

Er zijn trouwens verschillende houtsoorten om uit te kiezen. Zo heeft grenen een andere uitstraling dan eik. Op deze manier kan je de look & feel van jouw houten schermen zelf kiezen.

Waarom een houten tuinschutting kiezen:

 • Natuurlijke uitstraling
 • Makkelijk overschilderbaar
 • Ruime keuze aan houtsoorten en ontwerpen

houten tuinschutting

Takkenschermen

Bovenstaande houten tuinschermen zijn gemaakt van grote panelen (van de stam van de boom). Er zijn ook mooie takkenschermen verkrijgbaar. In landelijke tuinen zijn hazelaarschermen bijvoorbeeld erg populair. De organische vormen van deze schermen sluiten mooi aan bij de natuurlijke omgeving. Ook bamboeschermen zien we regelmatig terug.

Waarom een takkenscherm kiezen:

 • Sluit mooi aan bij het groen in een tuin
 • Ecologische keuze (deze schermen worden meestal van het ‘afval’ gemaakt

takkenscherm hazelaar

Composiet tuinschuttingen

Composiet tuinschuttingen worden gemaakt van een mix van houtvezel en kunststof. Dat biedt twee belangrijke voordelen. Enerzijds zorgt het kunststof ervoor dat deze panelen erg duurzaam en onderhoudsvriendelijk zijn. Wanneer een houten paneel niet goed behandeld is en nat wordt, kan het gaan rotten. Dat is bij composiet tuinschuttingen niet het geval. Daarnaast kan het kunststof gekleurd worden. Zwart, grijs, bruin, … deze schuttingen zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren.

Waarom een composiet tuinschutting kiezen:

 • Gaat heel lang mee
 • Onderhoudsvriendelijk
 • In verschillende kleuren verkrijgbaar

composiet tuinafscheiding

Betonnen schuttingen

Deze tuinafscheidingen bestaan uit grote betonnen platen. Meestal hebben ze een vlakke afwerking, maar er zijn ook panelen met een steenstructuur. Een groot voordeel van deze betonnen schuttingen is dat ze heel lang meegaan en makkelijk te onderhouden zijn. Na enkele jaren kan je ze afspoelen met een hogedrukspuit, en ze zien er weer als nieuw uit.

Waarom een betonnen schutting kiezen:

 • Gaat heel lang mee
 • Makkelijk te onderhouden
 • Met of zonder steenstructuur

betonschutting als tuinafscheiding

Steenkorven

Steenkorven zijn aan een opmars bezig. Deze tuinschuttingen – die bestaan uit een ijzeren kooi met daarin grote stenen – zien we steeds vaker terug. Dat komt omdat ze voor een unieke uitstraling zorgen. Deze steenkorven zijn trouwens verkrijgbaar in verschillende hoogtes en breedtes. Bovendien kan je zelf de kleur en grootte van de stenen kiezen.

Waarom steenkorven kiezen:

 • Verschillende steenvullingen mogelijk
 • Gaat heel lang mee
 • Onderhoudsvriendelijk

steenkorven met grijze stenen

One reply on “Welke soorten tuinschuttingen zijn er?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.