Tuinhuis met een plat dak of zadeldak?

Tuinhuizen zijn verkrijgbaar in duizenden verschillende afmetingen, stijlen en materialen. Maar ze vallen allemaal onder twee groepen; met een plat dak of een hellend dak.

Wat zijn nu de voor- en nadelen van beide daktypes? Hieronder vind je een vergelijking.

Tuinhuis met een plat dak

De meeste mensen kiezen voor een blokhut met een plat dak voor de uitstraling. Want het ontwerp ziet er heel modern uit. Dit daktype past perfect bij een moderne woning. Maar ook bij heel wat klassieke of landelijke woningen zien we een tuinhuis met een plat dak terug.

Is het dak van het tuinhuisje zichtbaar vanuit de woning? Dan kan je een groendak aanleggen. Dat is mooier dan de zwarte dakbedekking. Bovendien verbetert een groendak de waterhuishouding van je perceel, omdat regenwater traag infiltreert. Controleer wel op voorhand of de draagbalken van het dak sterk genoeg zijn om deze extra last te dragen.

Een blokhut met plat dak is ook geschikt voor zonnepanelen (enkel rendabel indien de oppervlakte groot genoeg is). De panelen worden met behulp van speciale frames onder de juiste hoek geïnstalleerd.

design tuinhuis plat dak

Tuinhuis met een zadeldak

Tuinhuizen met hellende daken blijven een populaire keuze. Vooral in landelijke tuinen. Ze passen mooi bij een klassiek tuinontwerp.

Het schuine dak vormt een extra decoratief element. Want er zijn verschillende dakbedekkingen verkrijgbaar: pannen, leien, metaalplaten, riet … noem maar op. Elk materiaal heeft een andere uitstraling.

Met hun driehoekige vorm zijn zadeldaken beter bestand tegen zware belastingen, bijvoorbeeld door hevige sneeuwval. Ook de afvoer van regenwater gaat vlotter. Op een plat dak durft weleens een laagje water te blijven staan.

Tenslotte oogt een tuinhuis met een hellend dak binnenin iets ruimer, dankzij de plafondhoogte.

tuinhuis met schuin dak

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.