Tuinkantoren voor thuiswerkers

Een van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus Covid-19 te beperken, was de stimulatie van thuiswerk. Wanneer werknemers niet naar kantoor hoeven, hebben ze daar alvast geen kans om elkaar te besmetten.

De meeste mensen werken simpelweg aan de keuken- of eettafel. Maar wat als je absolute rust wil? Een toegewijde ruimte om al je taken af te werken? In dat geval is een tuinkantoor een oplossing.

Wat is een tuinkantoor?

Een tuinkantoor kan je vergelijken met een tuinhuis, maar met een inrichting die volledig afgestemd is op het thuiswerken. Je vindt er op zijn minst een grote bureautafel en een ergonomische bureaustoel, maar sommige thuiskantoren hebben ook extra’s zoals een kitchenette of een zitruimte met een sofa.

tuinkantoor in hout

Wat zijn de voordelen?

Het grootste voordeel van een tuinkantoor is de scheiding tussen werk en privé. ’s Avonds kan je alles afsluiten en helemaal ontspannen. Dat is veel moeilijker voor mensen die aan de eettafel werken en steeds al het papierwerk zien liggen. In dat geval is men sneller geneigd om over te werken, wat tot extra stress kan leiden.

Een tuinkantoor is ook handig voor mensen met een bescheiden woning. Op 1-2-3 creëer je extra plaats. Je hoeft dus geen ruimte van je huis op te offeren.

interieur kantoor in de tuin

Van S tot XL

Tegenwoordig is het aanbod verrassend uitgebreid. Er zijn bijvoorbeeld houten tuinkantoren, maar evengoed oude zeecontainers die omgebouwd worden tot werkruimte.

De meeste modellen zijn geschikt voor 1 tot 2 personen. Toch zijn er ook grotere bijgebouwen verkrijgbaar voor een klein team van medewerkers. Voor elk bedrijf is er dus een passende oplossing.

Je hoeft trouwens niet voor een prefab tuinkantoor te kiezen (eventueel als bouwpakket). Heel wat schrijnwerkers en bouwbedrijven bieden maatwerk aan. Je kiest dan zelf de afmetingen, vorm, materialen en indeling van het gebouw. Wil je iets modern, een landelijke uitstraling met een overkapping of eerder een industriële stijl? Alles kan!

design tuinkantoor op maat

Hoeveel kost een tuinkantoor?

Met zo’n overvloed aan keuze is het moeilijk om een vast prijskaartje op een tuinkantoor te plakken. Om je toch een idee te geven; voor een prefab bouwpakket betaal je ongeveer €8.000, terwijl een tuinkantoor op maat minstens €25.000 zal kosten.

Mijn advies? Vraag steeds meerdere offertes op. Dan heb je een beter beeld omtrent de kostprijs van jouw project.

zwart tuinhuis als kantoor in de tuin

Nuttige tips

Tenslotte nog enkele nuttig tips voor wie een tuinkantoor koopt:

  • Zorg dat het gebouw goed geïsoleerd is. Dat is warm in de winter en koel in de zomer.
  • Een groot schuifraam dat je bij goed weer kan openzetten is zeker een meerwaarde.
  • Denk aan de nodige nutsvoorzieningen. Elektriciteit is onontbeerlijk, maar misschien heb je ook water nodig.
  • Voor de koeling en verwarming van je tuinkantoor is een omkeerbare warmtepomp/airco perfect geschikt.
  • Is het wifi-signaal niet sterk genoeg in je tuin? Voorzie dan een vaste internetaansluiting via een UTP-kabel.
  • Houd rekening met de oriëntatie om warmtewinsten tijdens de wintermaanden te maximaliseren.
  • Maak je tuinkantoor inbraakveilig om diefstallen te voorkomen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.