Je voortuin ontwerpen: inspiratie en tips

Wanneer we over een tuinontwerp praten, denken we in de eerste plaats aan de ruimte achter de woning. Toch mogen we de voortuin niet vergeten. Dat is namelijk jouw ‘visitekaartje’ voor voorbijgangers. Een mooie voortuin geeft je woning de finishing touch.

Tips voor een geslaagde voortuin

Nochtans is het niet zo eenvoudig om een praktische en stijlvolle voortuin te ontwerpen. Tenzij je onderstaande tips volgt:

Schakel van in het begin een tuinarchitect in

Het is een goed idee om van in het begin een tuinontwerper onder de arm te nemen. Sommige mensen voorzien een tijdelijke oplossing: ze zaaien wat gras en laten een verhard pad naar de voordeur aanleggen. Dat is niet altijd de goedkoopste oplossing. Wanneer je na enkele jaren beslist om de voortuin aan te pakken, is de kans groot dat je bepaalde zaken moet uitbreken.

Laat daarom samen met het ontwerp van je woning een tuinplan uittekenen. Zo ben je meteen op het juiste pad en maak je geen dubbele kosten.

Houd rekening met bouwvoorschriften

Heel wat steden en gemeenten leggen bouwbeperkingen op. Bijvoorbeeld: een limiet op de verharde oppervlakte om een goede waterhuishouding te garanderen. Lees dus zeker de bouwvoorschriften van je perceel na. Op die manier vermijd je boetes en dure aanpassingen.

Denk aan het onderhoudsgemak

Het onderhoud van een voortuin hoeft geen tijdsintensieve bezigheid te zijn. Met enkele slimme keuzes kan je meer genieten en minder werken. Vervang bijvoorbeeld het gazon door bodembedekkers. Of kies polybeton in plaats van losse betontegels: zo heb je geen voegen waarin onkruid groeit. Een goede tuinarchitect helpt om jouw voortuin onderhoudsvriendelijk te maken.

Een mooie en praktische brievenbus kopen

Een van de belangrijkste items in de voortuin is de brievenbus. Ga je een nieuwe brievenbus kopen? Zoek dan een ontwerp dat bij de architectuur van jouw woning past. Bij moderne woningen zijn strakke metalen modellen erg populair, terwijl men bij klassieke woningen dikwijls voor een stenen exemplaar kiest. Tegenwoordig zijn er ook speciale brievenbussen met een extra grote deur voor pakketjes. Die zijn handig wanneer je veel online shopt.

Vergeet de tuinverlichting niet

Verlichting kan een interieur maken of kraken. Dat geldt ook voor de tuin. De juiste buitenverlichting tilt jouw voortuin naar een hoger niveau.

Zaken die je kan uitlichten zijn:

  • Hoogteverschillen, zoals een trede naar de voordeur (dat komt de veiligheid ten goede)
  • De voorgevel, via een grondspot of wandlamp
  • Blikvangers, zoals een boompje of een sculptuur

Ik raad LED tuinverlichting aan. Deze lampen zijn energiezuinig en hebben een erg lange levensduur. Dankzij hun lage energieverbruik mag je ze gerust de hele nacht laten branden.

Ook de oriëntatie speelt een rol

Welke planten je kiest, is deels afhankelijk van de oriëntatie. Planten die veel zonlicht nodig hebben, doen het minder goed in een schaduwrijke voortuin. Ook het omgekeerde is waar. Vraag advies aan het tuinbouwbedrijf om de juiste beplanting te selecteren.

Een intelligente voortuin

Een slimme woning kennen we allemaal. Een slimme tuin is veel minder ingeburgerd. Toch zijn de systemen voor huisautomatisatie ook bruikbaar in de (voor)tuin. Wat dacht je bijvoorbeeld van automatische beregening? Of tuinlampen die flikkeren wanneer het inbraakalarm afgaat? Met domotica is het allemaal mogelijk.

De positie van waterputten en septische putten

Last but not least: houd rekening met de positionering van waterputten en septische putten. Wanneer die voor de woning komen, hebben ze een invloed op het tuinontwerp. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om een boom net boven een waterput te planten. Nog een reden om tijdens de bouwfase reeds het tuinplan in het achterhoofd te houden.

Voortuin inspiratie

Vervang gras door grind, bodembedekkers en struiken om je voortuin onderhoudsvriendelijker te maken.

Buxus, taxus en andere planten zijn ideaal om het ontwerp wat hoogte te geven. Zo krijgt jouw voortuin een extra dimensie.

Polybeton, dat ter plaatse gegoten wordt, is er populair bij moderne voortuinen.

Een mooi voorbeeld van een tuinontwerp waar het grind werd afgestemd op de kleur van de bakstenen. Op die manier vormt alles één geheel.

One reply on “Je voortuin ontwerpen: inspiratie en tips

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.