Soorten dakbedekking voor een plat dak

Heel wat woningen hebben een compleet of gedeeltelijk plat dak. Een goede dakbedekking is cruciaal voor een waterdichte afwerking. Dat is nog belangrijker dan bij een schuin dak, omdat op een plat dak soms wat water blijft staan.

Er zijn verschillende soorten dakbedekkingen voor platte daken. Hieronder lees je de voor- en nadelen van elke soort, inclusief de kostprijs ervan.

Roofing (bitumen)

Roofing is al vele jaren de standaard wanneer het om platte daken gaat. Het bestaat uit dunne stroken bitumen die met behulp van een gasbrander met elkaar worden versmolten. Op deze manier ontstaat een waterdicht dak.

Het aanbrengen van roofing is een specialistenwerkje, zeker op daken met veel hoekjes en kantjes. De naden moeten immers perfect worden afgewerkt. Zoniet krijg je last van lekken.

Richtprijs voor roofing: 45 euro/m²

roofing plat dak

EPDM (dakrubber)

Tegenwoordig kiest men vaak voor EPDM als alternatief voor roofing. EPDM dakbedekking is een grote doek van rubber die in één stuk op het plat dak wordt bevestigd. Omdat er een minimum aan naden is (behalve bij dakramen en binnen- en buitenhoeken) is de kans op lekken veel kleiner. Dankzij de hoge elasticiteit zal EPDM niet snel scheuren en gaat het langer mee dan roofing.

Een nadeel van dit soort dakrubber is de kostprijs. In vergelijking met roofing kost een dak in EPDM ongeveer 20% meer. Dit verschil kan je uitsparen door de folie zelf aan te brengen. Dat is helemaal niet zo moeilijk.

Richtprijs voor EPDM: €55 euro/m²

epdm plat dak

PVC

Een derde soort dakbedekking voor platte daken is PVC. Deze kunststof wordt met behulp van lijm of een heteluchtpistool aangebracht. Het grote nadeel van PVC is de levensduur. De folie is na enkele jaren gevoelig voor scheuren. Daarom raden wij PVC af. EPDM is een beter alternatief.

Richtprijs voor PVC: 45 euro/m²

pvc plat dak

Groendak

Tenslotte hebben we nog groendaken. Hierbij wordt het plat dak volgezet met allerlei kleine plantjes. Dat is zeker een meerwaarde wanneer je zicht hebt op het plat dak, bijvoorbeeld vanuit de slaapkamer.

Voordat je een groendak kan aanleggen, moet er een onderlaag komen in EPDM of roofing. Zorg er ook voor dat de dakconstructie voldoende stevig is. Een groendak is namelijk erg zwaar.

Richtprijs voor groendak: €40 euro/m² + onderdak

groendaken

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.