Afbraakwerken prijzen: hoeveel kosten sloopwerken?

Bij heel wat bouwwerken moet je eerst een paar afbraakwerken uitvoeren voordat je met de afwerking begint. Dat kan om één ruimte gaan (bijvoorbeeld een badkamerrenovatie) of een complete woning (sloop en heropbouw).

Maar hoeveel kosten afbraakwerken? In dit artikel geven we meer informatie over richtprijzen en zaken om rekening mee te houden.

Wat kost de afbraak van een woning?

De prijs voor afbraakwerken varieert sterk, omdat er verschillende soorten sloopwerken zijn. Je kan bijvoorbeeld enkel de vloeren en muurpleister uitbreken, maar evengoed de volledige woning slopen en de grond bouwklaar maken.

In onderstaande tabel geven we richtprijzen voor diverse afbraakwerken – zowel per vierkante meter als voor een voorbeeldwoning van 150 m²:

Soort afbraakwerkenPrijs/m²Prijs woning 150 m²
Kleine afbraakwerken (bv. vloeren uitbreken)€10 tot €15€1.500 tot €2.250
Casco sloop (uitbreken tot kale binnenmuren)€20 tot €25€3.000 tot €3.750
Huis afbreken tot aan de funderingen€30 tot €35€4.500 tot €5.250
Complete sloop en bouwklaar maken van de grond€45 tot €55€6.750 tot €8.250

Opgelet: dit zijn richtprijzen. De actuele prijs die je betaalt voor afbraakwerken hangt af van het project in kwestie. Heel complexe of moeilijke projecten zullen natuurlijk duurder zijn. Daarnaast is er een verschil in de tarieven tussen sloopfirma’s. Vraag dus steeds meerdere offertes op om te vergelijken.

Goedkope afbraakwerken? Doe het zelf!

Wil je goedkoop een woning slopen? Doe het zelf. Door de handen uit de mouwen te steken en een groot deel van de afbraakwerken zelf uit te voeren, kan je een flink pak geld besparen.

Heel wat kleine afbraakwerken kan je perfect zelf doen. Het uitbreken van vloeren, keukens, ramen, valse plafonds… is helemaal niet zo moeilijk. Met behulp van het juiste materiaal is deze klus zo geklaard.

Natuurlijk is het veiliger om sommige sloopwerken aan een specialist over te laten. Vooral wanneer het gaat om een structurele sloop. Deze vakmannen weten hoe ze veilig moeten werken en ongelukken vermijden. Bovendien hebben ze het juiste materiaal, zoals breekhamers, sloopkranen en bulldozers, waardoor alles veel sneller gaat.

Tips als je zelf gaat slopen

  • Voor sommige sloopwerken heb je een vergunning nodig. Kijk op het Omgevingsloket voor meer informatie of vraag advies bij de gemeente.
  • Het is een goed idee om op voorhand een asbestinventaris op te maken, want misschien zitten er asbesthoudende materialen in het gebouw. Sommige hiervan mogen enkel verwijderd worden door een gespecialiseerde firma.
  • Laat de gas-, water- en elektriciteitsaansluitingen tijdelijk afsluiten voordat je met de sloop begint.
  • Het afval van kleine sloopwerken kan je met een aanhangwagen naar het containerpark doen, maar voor grotere afbraken kan je best een afvalcontainer voor gemengd bouwafval huren.
  • Werk niet per kamer, maar per type (bv. eerst ramen verwijderen, daarna vloeren uitbreken, enz.)
  • Bescherm jezelf en draag de nodige veiligheidskledij, waaronder een helm, veiligheidsbril, handschoenen en veiligheidsschoenen.
  • Vraag gerust hulp aan familie of vrienden, want vele handen maken licht werk.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.