Bij de aankoop van verlichting denken we in de eerste plaats aan de esthetische kant. De armaturen moeten mooi zijn. Logisch, natuurlijk.
Toch mogen we de functionele kant niet uit het oog verliezen. Daarom raad ik aan om ledverlichting te combineren met een dimmer. Dimbare ledverlichting biedt namelijk vele voordelen.
Ledlampen met een dimfunctie
Heel wat gloeilampen, halogeenlampen en spaarlampen zijn dimbaar. Maar je kan ook voor een LED met dimfunctie kiezen. Die bieden nog meer controle over de lichtintensiteit, zodat je makkelijk de perfecte helderheid kiest. Daarnaast verbruiken ledlampen minder energie en gaan ze langer mee. Ze zijn dus een voor de hand liggende keuze.
Snel de juiste sfeer
Een dimfunctie maakt de verlichting veelzijdiger. In een handomdraai verandert de sfeer in de kamer. Door de lampen te dimmen, krijgt het licht een warmere kleur, wat samen met de lagere helderheid voor een gezellige sfeer zorgt. Dat is bijvoorbeeld handig in de eetkamer. Gebruik de volle lichtsterkte wanneer je kinderen hun huiswerk maken aan de eettafel, en dim de verlichting wanneer je een dinertje organiseert voor vrienden.
Dynamisch dimmen met domotica
Maak je dimbare ledlampen slim door ze te integreren in een domotica systeem. Die kan de lichtintensiteit automatisch afstemmen op de hoeveelheid zonlicht. Is het buiten bewolkt, dan zullen de lampen net iets harder schijnen dan op een zonnigere dag.
De dimfunctie laat ook andere toepassingen toe, bijvoorbeeld:
- Gedimde lampen op de bovenverdieping wanneer je ’s nachts naar het toilet moet. Zo val je sneller terug in slaap.
- Stijlvolle aan/uit functie, waarbij de lichtintensiteit zachtjes toeneemt/afneemt wanneer je de verlichting aan- of uitzet.
- De slaapkamerverlichting gebruiken als lichtwekker. De lichtsterkte gaat langzaam van 0 naar 100 procent om je op een natuurlijke manier te wekken.
Dimschakelaar of app
Er zijn twee manieren om de lichtintensiteit aan te passen:
- Dimschakelaar. Deze schakelaar heeft een draaiknop of druktoetsen om de lampen feller of minder fel te laten schijnen. Meestal worden ze tegen de muur bevestigd, maar er bestaan ook draadloze dimschakelaars.
- App. Sommige verlichtingsystemen of domotica merken hebben een app waarmee je de verlichting bedient via je smartphone of tablet.
Een dimschakelaar en app zijn handig als je manueel wil ingrijpen. Natuurlijk kan je met behulp van domotica het dimmen automatiseren.
Veelgestelde vragen
Hoe weet je of een ledlamp dimbaar is?
Niet elke ledlamp is dimbaar. Controleer of het woord ‘dimbaar’ of ‘dimmable’ op de verpakking staat. In webshops wordt dit meestal onder de technische specificaties vermeld.
Hoe kan ik ledverlichting dimmen?
Voor het dimmen van ledverlichting heb je een dimmer nodig. Dit toestel kan analoog dimmen (0-10V, 1-10V, fase aansnijding of fase afsnijding) of digitaal dimmen (PWM of DALI). Elke type heeft haar voor- en nadelen. Vraag advies aan de verkoper voor meer informatie.
Zijn conventionele dimmers compatibel?
Dimmers voor halogeenverlichting zijn niet altijd geschikt om ledlampen te dimmen. Ze kunnen voor flikkeringen zorgen of de leddiode beschadigen. Kies daarom voor een leddimmer die compatibel is met de verlichting.