Een betonnen trap als blikvanger in je huis

Overweeg je een betonnen trap in je huis? Doen! Beton is niet alleen mooi, het biedt ook een heleboel voordelen. Lees meer en laat je inspireren.

De schoonheid van een betontrap

Beton is stoer maar stijlvol. Daarom is dit het perfecte materiaal voor een trap in je huis. Ondanks de robuuste uitstraling oogt een betonnen trap heel elegant. De subtiele kleurschakeringen geven het geheel een flinke dosis karakter.

Nog een voordeel is de sterkte. Beton kan gerust tegen een stootje. Het is heel duurzaam en zal vele jaren meegaan. Daarom vinden we deze trappen ook terug op plaatsen die druk bewandeld worden, zoals in horecazaken, winkels of openbare gebouwen.

betontrap modern met muurverlichting en zwarte handrail
moderne trap in beton en betonvloer

Soorten betontrappen

We onderscheiden twee soorten:

1) Prefab betontrappen

Deze trappen worden in een fabriek gemaakt. Nadien worden ze met een vrachtwagen naar de werf getransporteerd en daar geïnstalleerd. Het grote voordeel van prefab is de tijdswinst. Je moet namelijk niet wachten totdat het beton droog is en de bekisting eraf mag. Op één dag is alles klaar.

Prefab betontrappen zijn een uitstekende keuze voor standaard afmetingen. Wil je heel complexe vormen, dan is maatwerk nodig.

2) Betontrap op maat

Deze betontrappen worden ter plaatse gegoten. Men maakt een bekisting op de werf, brengt bewapening aan en giet hierin het vloeibare beton. Nadien wordt alles afgewerkt.

Dit werk neemt natuurlijk wat meer tijd in beslag. Maar het biedt wel meer vrijheid. Vooral bij complexe constructies is een gegoten betontrap vaak de enige optie.

strakke betonnen trap naast witte keukenkasten
open trap met betonnen treden

Wat kost een betonnen trap?

Voor een rechte betontrap betaal je ongeveer €1600. Een betonnen trap met één draai kost ongeveer €2000.

Natuurlijk is de uiteindelijke kostprijs afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoogte (het aantal treden), de vorm (recht, met één of meerdere kwartslagen) en de afwerking (ruw of gepolierd).

Hieronder vind je een eenvoudige formule:

  • Ruwe betontrap: €120 per trede
  • Gepolierde betontrap: €220 per trede

Verder moet je nog rekening houden met extra’s, zoals een antislipstrook op de treden of een trapleuning.

betonnen kwartslag trap met unieke balustrade

Afwerkingen

Zoals eerder al gezegd, zijn er verschillende manieren om een betontrap af te werken. Voor wie houdt van de uitstraling van beton, is er het polieren. Met deze afwerking krijgt het beton een gladde uitstraling met subtiele kleurschakeringen.

Daarnaast kan je de trap deels of volledig bekleden met een ander materiaal. Er is bijvoorbeeld een grote keuze aan houtsoorten. Sommige mensen verkiezen keramische tegels of natuursteen zoals marmer of blauwe hardsteen.

betontrap met houten treden

Ook mooi buiten

Tot hiertoe hebben we het vooral gehad over betontrappen binnen. Natuurlijk passen ze ook buiten. Kleine betonnen trappen zijn ideaal om hoogteverschillen in je tuin op te vangen. Zorg er dan wel voor dat er een antislip strook is aangebracht, want ze kunnen glad worden wanneer het regent. Met hun strakke uitstraling zien we ze voornamelijk in moderne tuinen terug.

betontrap buiten met zwart metalen balustrade

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.