Inspirerend badkamerrenovaties (+ handige tips)

Denk je eraan om je badkamer te renoveren? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar wat inspiratie om de inrichting een upgrade te geven. Goed nieuws: in dit artikel vind je een paar voorbeelden en een handvol tips om je badkamerrenovatie tot een goed einde te brengen.

Een complete badkamer make-over

De woonwereld is altijd in beweging. Er zijn altijd wel nieuwe trends die de kop opsteken. Op het vlak van badkamers is dat niet anders. Een hedendaagse badkamer ziet er helemaal anders uit dan eentje van 10 of 20 jaar geleden.

Daarom willen de meeste mensen na enkele jaren hun badkamer renoveren. Dat doen ze niet alleen om de uitstraling op te frissen, maar ook om bijvoorbeeld het comfort te verhogen door het toevoegen van vloerverwarming of een luxe regendouche.

Badkamerrenovatie voorbeelden (voor & na)

Een badkamerrenovatie hoeft geen handenvol geld te kosten. Met een likje verf ben je al een heel eind op weg. Neem maar eens een kijkje naar onderstaaande voorbeeld. Door de muren en kasten een fris kleurtje te geven, ziet de badkamer er op slag anders uit. Ook de accessoires werden vernieuwd, zoals het kraanwerk, de handdoekhouder, de verlichting en de omlijsting van de spiegel. Een geslaagde metamorfose, toch?

badkamerrenovatie nieuwe wastafel en kasten

Soms volstaat een pot verf niet en heb je een grondige renovatie nodig. Badkamerspecialist Steylaerts transformeerde onderstaande verouderde badkamer in een moderne ontspanningsruimte. Er waren verschillende aanpassingen. Wat het meest opvalt zijn de nieuwe vloer- en wandtegels. Ook het lavabomeubel en de opbergkast werden vervangen. De bewoners kozen ook voor een inbouwdouche met een bediening vooraan de inloopdouche. Handig, want zo kan men het water opzetten en de temperatuur regelen zonder nat te worden.

badkamerrenovatie met douche

Onderstaande badkamer werd gerenoveerd door Van Calster. Ze vervingen de twee vintage lavabo’s door één groot meubel. Zo is er plots enorm veel opbergruimte. De spiegel is even breed als het meubel. Die laat de badkamer nog groter lijken. Ook de vloer- en muurbekleding werden aangepast, samen met het bad (niet zichtbaar op de foto). Een nieuwe designradiator maakt de badkamerrenovatie helemaal af.

gerenoveerde badkamer in moderne stijl

Heel wat mensen beslissing om tijdens een badkamer make-over hun bad te vervangen door een grote inloopdouche. Dat gebeurde ook in onderstaande project van Steylaerts. Zo’n inloopdouche straalt niet alleen luxe uit, die is ook makkelijker toegankelijk op je oude dag. Tijdens de renovatiewerken werden tevens de vloeren en muren aangepakt. Die ogen nu veel rustiger. Natuurlijk mocht ook een nieuw badkamermeubel niet ontbreken.

Zoals je weet hoeft niet elke renovatie zo drastisch te zijn. Kleine aanpassingen hebben soms een groot effect. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van oubollige tegels door een modernere variant, of de installatie van een nieuwe kraan. Voeg nog een paar nieuwe decoratiestukken toe, en je badkamer is weer klaar voor de volgende jaren.

renovatie bad met nieuwe tegels en kranen

Wat een wereld van verschil! Meers Badkamers tilde deze ruimte naar een hoger niveau. Alles is nieuw: de tegelvloer, de inloopdouche, het badkamermeubel… En het resultaat mag gezien worden. Wat ook opvalt is dat de ruimte nu beter wordt benut. Vroeger was er een verloren hoekje naast het bad. Dat probleem is er niet meer.

De kostprijs

Hoeveel kost een badkamerrenovatie? Op die vraag valt moeilijk te antwoorden, omdat er verschillende gradaties zijn. Een budget verbouwing waarbij je het kraanwerk vervangt, een nieuw meubel plaatst en andere kleine cosmetische ingrepen uitvoert kost ongeveer €4.000. Ga je voor een volledige badkamerrenovatie waarbij alles wordt gestript, dan moet je een budget tussen de €20.000 en €30.000 voorzien.

Natuurlijk zijn er allerlei factoren die meespelen in het bepalen van de kostprijs:

  • De grootte van de badkamer
  • De afbraakwerken (zelf doen of uitbesteden)
  • Technische aanpassingen (leidingen verplaatsen)
  • De gekozen materialen

Er zijn heel wat manieren om geld te besparen op een badkamerrenovatie. Trommel bijvoorbeeld enkele vrienden op om de badkamer te strippen. Het is helemaal niet zo moeilijk om tegels te verwijderen of een toilet uit te breken. Sorteer het afval en breng het naar een containerpark in de buurt of huur een afvalcontainer. Probeer daarnaast om de bestaande leidingen zoveel mogelijk te behouden. Dat bespaart de kosten om nieuwe aan- en afvoeren te plaatsen. Tenslotte speelt de materiaalkeuze een doorslaggevende rol in het totale budget. Je kan bijvoorbeeld een goedkope laminaatvloer leggen, of opteren voor een chique natuursteen. Tussen beide opties zit een serieus prijsverschil.

Tips voor je badkamerrenovatie

De verbouwing van een badkamer is een serieuze investering. Je wil dus de juiste keuzes maken. Daarom hebben we een aantal tips verzameld:

  • Maak een plan. Denk goed na over de indeling, zodat je makkelijk door de badkamer kan bewegen. Natuurlijk moet je rekening houden met vaste elementen zoals deuren en ramen.
  • Vraag advies aan een specialist. Een renovatiebedrijf of een loodgieter heeft misschien goed advies omtrent de lay-out, meubels, verlichting…
  • Let op de timing. Wanneer je de weken uitbesteedt is er waarschijnlijk een wachttijd van enkele maanden. Houd hiermee rekening.
  • Denk aan de toekomst. Een badkamerrenovatie doe je niet elk jaar. Probeer dus rekening te houden met toekomstige noden.
  • Bekijk alle technieken. Je denkt in de eerste plaats aan het sanitair (warm) water en de verwarming. Maar ook de verlichting speelt een belangrijke rol. In oude badkamers moet je waarschijnlijk een ventilatiesysteem installeren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.