Garage of Carport? De Voor- en Nadelen op een Rijtje

Heb je een eigen wagen? Dan heb je waarschijnlijk een plaats nodig om deze te parkeren. Je kan deze op een openbare parking of naast de weg zetten, maar toch kiezen de meeste mensen voor de veiligheid van hun eigen oprit. Zet je daar nu best een garage of een carport? Wij helpen jou deze knoop door te hakken met onderstaande vergelijking.

Voordelen van een garage

  • Veiligheid: een garage is volledig gesloten en heeft meestal een deur die je op slot kan doen. Een garage is dus veiliger dan een carport. Je kan met een gerust hart dure werktuigen, fietsen en ander materiaal stockeren.
  • Bescherming: in een garage is je wagen beter beschermd tegen regen en wind. Tegenwoordig worden garages ook geïsoleerd, waardoor de temperatuur niet onder het vriespunt daalt.
  • Verkoopwaarde: bij de verkoop van je woning is een garage meer waard dan een carport.
  • Opbergruimte: bij een garage kan je ook de wanden gebruiken als opbergruimte, bijvoorbeeld via wandkasten of muurplanken.

Voordelen van een carport

  • Kostprijs: een carport is goedkoper dan een garage. Budgetbewuste bouwers kiezen dus best voor een carport.
  • Doe-het-zelf: er zijn verschillende carport modellen die je makkelijk zelf kan bouwen. Dat is dus goed nieuws voor doe-het-zelvers.
  • Licht: bij een carport zijn er geen muren, waardoor je meer licht hebt.

Carport of garagepoort: vergunningen

Of je nu voor een garage of carport kiest, de kans is groot dat je een bouwvergunning nodig hebt. Vraag dus zeker advies aan de dienst ruimtelijke ordening van je stad of gemeente. Daarnaast zijn er bepaalde bouwvoorschriften, zoals x-meter afstand tussen de carport of garage en de scheidingslijn, maximum hoogte, enz.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.