Gasloos wonen: zo pak je het aan

Binnenkort is het in Vlaanderen verboden om nieuwe gebouwen aan te sluiten op het aardgasnet. In de toekomst moeten we dus allemaal gasloos gaan wonen. Maar hoe doe je dat?

Van aardgas naar elektriciteit

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland heeft de kwetsbaarheid van onze aardgasbevoorrading blootgelegd. Prijzen swingden de pan uit, met torenhoge verwarmingsfacturen tot gevolg.

Gasloos wonen is een van de oplossingen van dit probleem. Door om te schakelen van aardgas naar elektriciteit worden we minder afhankelijk van andere landen. Elektriciteit is namelijk iets dat we makkelijk zelf kunnen produceren, via kernenergie, windmolens of zonnepanelen.

Nog een belangrijk voordeel is de ecologische impact. Elektriciteit is (meestal) groener dan fossiele brandstoffen. Gasloos wonen zorgt voor een lagere CO2-uitstoot, wat goed is voor het milieu. Je krijgt dus een duurzamere woning.

Gasloos verwarmen

De meeste huizen gebruiken aardgas voor de verwarming. Een cv-ketel verbrandt dit gas om sanitair warm water te produceren en de radiatoren/vloerverwarming te voeden.

In een gasloze woning is een warmtepomp het beste alternatief. Warmtepompen verbruiken enkel elektriciteit. Er komen dus geen schadelijke rookgassen vrij, waardoor dit een heel milieuvriendelijke manier is om je huis te verwarmen.

Wist je trouwens dat er verschillende soorten warmtepompen op de markt zijn? Traditionele warmtepompen hebben een buitenunit die energie uit de buitenlucht onttrekt om warmte te produceren. Daarnaast zijn er nog de geothermische warmtepompen. Die maken gebruik van geothermie. Aardwarmte, zeg maar. Deze toestellen hebben het hoogste rendement van alle verwarmingsmethoden en laten je ook toe om passief te koelen.

Weet wel: aan de installatie van een warmtepomp zijn enkele voorwaarden verbonden. Zo moet je woning goed geïsoleerd zijn. Verder combineer je de warmtepomp best met vloerverwarming of ventilo-convectoren.

gasloos wonen

Gasloos koken

Heb je een gasfornuis in de keuken? Dan moet je in een gasloze woning omschakelen naar een elektrische kookplaat. Liefst eentje op inductie. Een inductiekookplaat zal je pannen en kookpotten zeer snel verhitten, zonder dat de plaat zelf heet wordt. Dat is veiliger. Bovendien heb je een goede controle over de temperatuur.

Belangrijk om te weten is dat niet alle kookgerei geschikt is voor inductieverhitting. De kans bestaat dus dat je nieuwe potten en pannen moet aanschaffen.

Gasloos wonen, hoeveel kost dat?

In een nieuwbouw is de meerkost voor een gasloze woning verwaarloosbaar. Wanneer je een bestaande woning wil aanpassen, dan moet je rekening houden met twee aanpassingen: de kookplaat en de verwarmingsinstallatie.

Een inductiekookplaat kost tussen de €400 en €1.000, afhankelijk van het formaat en de functies. Houd er wel rekening mee dat je mogelijks een dikkere elektriciteitskabel moet plaatsen om de kookplaat van stroom te voorzien.

Voor de vervanging van een gasketel door een warmtepomp betaal je ongeveer €14.000 voor een lucht-water warmtepomp en €16.000 voor een geothermische warmtepomp (horizontaal systeem). In deze prijzen zijn het toestel en de installatie inbegrepen.

Goed nieuws, want de kosten voor een warmtepomp dalen dankzij de premies van de Vlaamse overheid. Hiermee kan je goedkoop renoveren. Op deze manier daalt de terugverdientijd van deze investering. Leer hier meer over de Mijn VerbouwPremie.

Tip: plaats zonnepanelen

In een gasloze woning gaan we dus van aardgas naar elektriciteit. Dit wil zeggen dat het nog interessanter wordt om zonnepanelen te installeren. Met een eigen PV-installatie produceer je zelf groene stroom voor je warmtepomp, inductiekookplaat en andere toestellen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.