Goedkoop renoveren doe je zo

Enkele jaren geleden publiceerden we een artikel over goedkoop bouwen. Maar wat als je wil renoveren? Ook dan kan je ongetwijfeld enkele tips gebruiken om geld te besparen.

Lees snel verder en ontdek hoe je budgetvriendelijk renoveert.

Vergelijk verbouwleningen

De kans is groot dat je moet lenen voor een verbouwing. Zeker wanneer het om een grote renovatie gaat met ingrijpende veranderingen.

In dat geval doe je er goed aan om meerdere offertes op te vragen. Want door een lening te vergelijken, bespaar je al gauw honderden (of duizenden) euro’s op jouw budget. Elke kredietinstelling heeft namelijk haar eigen rentevoet en voorwaarden. Kleine variaties maken op het einde van de rit een groot verschil. Goedkoop renoveren vraagt dus ook de nodige voorbereidingen.

Verborgen gebreken

Weet waaraan je begint. Een renovatieproject dat er op het eerste zich heel interessant uitziet, kan toch tegenvallen door verborgen gebreken. Daarom is het een goed idee om voor de aankoop het pand te laten bekijken door een architect of aannemer. Op deze manier kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Slim verbouwen

Goedkoop renoveren kan ook door slim om te gaan met het hele proces:

 • Probeer de draagstructuur van de woning te behouden. Want aanpassingen kosten meestal handenvol geld.
 • Beperk overspanningen tot 5 meter, zodat er geen dure draagbalken nodig zijn.
 • Werk zoveel mogelijk met standaardmaten. Speciale afmetingen, bijvoorbeeld voor ramen en deuren, vertalen zich in een hoger kostenplaatje.
 • Voer eventueel de verbouwing in fases uit. Zo neemt de renovatie niet meteen een grote hap uit je budget.

Doe-het-zelf

Een van de grootste kosten bij een verbouwing zijn de uren van vakmannen. Renoveer goedkoop door zelf de handen uit de mouwen te steken.

Er zijn verschillende klussen die je zelf kan uitvoeren: binnenmuren uitbreken, vloeren verwijderen, goten voor elektriciteit/water/afvoeren slijpen, enz. Elk uur dat je uitspaart is gewonnen.

Vergelijk offertes

Voor sommige zaken zal je de hulp van een expert moeten inroepen. Het loont om meerdere offertes te vergelijken. Want niet elke vakman werkt tegen hetzelfde tarief. Natuurlijk vertelt de kostprijs niet het hele verhaal. Kijk ook naar de kwaliteit van het afgeleverde werk of vraag raad bij referenties.

Renoveer budgetvriendelijk

Budgetvriendelijk verbouwen kan ook door creatief om te springen met bouwmaterialen:

 • Kijk op tweedehands sites. Daar kan je misschien een mooie lavabo of een radiator op de kop tikken tegen een zacht prijsje.
 • Een likje verf doet wonderen. Verf bijvoorbeeld de oude tegels in de badkamer om ze een frisse uitstraling te geven. Zo hoef je geen nieuwe tegels te kopen.
 • Speciale materialen, zoals design-bakstenen, zijn meestal duurder dan bouwmaterialen die in meerdere woningen terugkomen.
 • Let ook op de kwaliteit van bouwmaterialen. Goedkoop kan misschien uitdraaien op duurkoop door een minder lange levensduur.

3 replies on “Goedkoop renoveren doe je zo

 • Ivan

  Mijn broer en schoonzus hebben ervoor gekozen om niet te besparen op de verbouwing en een extra hypotheek genomen. Ze hebben een professional in de arm kunnen nemen. Ze zijn wel een jaar hun huis uit gemoeten, maar het resultaat is voor het huis erg waardeverhogend, ook in woongemak.

  Beantwoorden
 • Reinhard

  Of je de renovatie gedeeltelijk zelf doet, of dat je zelf alles uit handen geeft, je blijft wel de baas van het project. De planning is daarom essentieel omdat je als expert moet kunnen blijven optreden tegenover aannemer en werklui. Het is prettig als je over tijd beschikt om de vinger aan de pols van de renovatie te blijven houden.

  Beantwoorden
 • simon

  Ter voorbereiding van onze laatste verbouwing had mijn vrouw zich volledig vastgebeten in het project. Zij stond de aannemer te woord en zat de werklui achter de broek. Ze werkt parttime en had hier ook de tijd voor. Het is dankzij haar dat de verbouwing kostte wat we gepland hadden en dat hij ook binnen de geplande tijd af was.

  Beantwoorden

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.