Verlichting ophangen, een valse wand plaatsen, dakisolatie plaatsen … elke klus vraagt specifiek gereedschap. Toch zijn er een aantal tools die bij meerdere taken van pas komen. Hieronder vind je een overzicht van must-have gereedschap voor doe-het-zelvers.
Schroevendraaiers
Een set schroevendraaiers komt altijd van pas. Koop een set platte als kruisschroevendraaiers in verschillende formaten. Want niet elke schroef is even groot. Bij dit type gereedschap mag je gerust naar de prijs kijken, want duurdere modellen hebben geen voordeel ten opzichte van goedkope schroevendraaiers.
Boormachine
Wat ook niet mag ontbreken, is een boormachine. Tegenwoordig hebben de meeste modellen een accu, waardoor er geen kabel meer in de weg zit. Het is een goed idee om te investeren in een degelijke schroefboormachine: die kan zowel gaten boren als schroeven vastdraaien. Zo heb je twee toestellen in één.
Bij een boormachine horen natuurlijk boren. Voorzie zeker een steenboor van 6, 8 en 10. Die kan je later nog aanvullen met hout- en metaalboren.
Hamers
Koop twee hamers voor jouw gereedschapskist. Eerst en vooral een sloophamer voor het zware werk. Daarnaast nog een kleine klauwhamer voor nagels. Eventueel kan je ook een rubberen hamer in huis halen (handig om bijvoorbeeld iets breekbaar te nivelleren).
Beitel
Voor breekwerken, zoals het uitslijpen van elektriciteitsleidingen, kan je niet zonder een goede beitel. Sommige modellen hebben een extra beschermkap bovenaan. Zo verkleint de kans dat je op je vingers slaagt.
Waterpas
Als doe-het-zelver wil je uiteraard een professioneel resultaat. Alles moet dus perfect recht liggen. Een waterpas mag dus niet ontbreken in je toolbox.
Zagen
Af en toe moet je materiaal inkorten, zoals een sanitaire afvoerleiding of een steunbalk. Gebruik hiervoor een hout- of ijzerzaag. Voor grotere klussen is een zaagmachine (zoals een decoupeerzaag en verstekzaag) handiger.
Haakse slijper
Sleuven maken, metaalbramen weghalen… het kan allemaal met een haakse slijper. Tegenwoordig bestaan er ook slijpmachines met een accu, zodat je geen netstroom nodig hebt. Voor de meeste klussen is een toestel met een schijf van 125 mm voldoende.
Breekmes
Vul jouw doe-het-zelf gereedschap verder aan met een breekmes. Hiermee kan je bijvoorbeeld verpakkingen van materiaal openen of overtollige pur-schuim afsnijden.
Zaklamp
Helaas kan je niet altijd overdag werken. In de winter is het bijvoorbeeld vroeger donker. Om nog maar te zwijgen over nachtelijke noodgevallen die je moet oplossen. Een zaklamp zorgt dan voor het nodige licht.
Rolmeter
Er zijn ontelbaar veel projecten waarbij je iets moet opmeten. Jouw toolbox is dus niet compleet zonder een rolmeter. Leg ook een potlood in je gereedschapskoffer om maten aan te duiden of afmetingen op te schrijven.
Inbus- en steeksleutels
Tenslotte heb je nog enkele sleutels nodig: een set inbussleutels en een verstelbare moersleutel. Hiermee kan je allerlei schroeven en koppelingen vastdraaien of losmaken.
Tip: gereedschap huren
Heb je professioneel materiaal nodig voor een project dat geen aankoop verantwoordt? Huur het gereedschap bij een gespecialiseerde firma. Er bestaan verschillende verhuurbedrijven die boormachines, breekhamers, schuurmachines, freesmachines en ander materiaal aanbieden.