Een perceel bouwrijp maken

Je hebt een grond gekocht en gaat hier binnenkort op bouwen? Proficiat! Maar controleer eerst of het perceel bouwrijp is. Want soms moet je nog enkele voorbereidende werken uitvoeren voordat de eerste steen wordt gezet.

Bodemonderzoek

Een bodemonderzoek uitvoeren is zeker een goed idee. Met dit onderzoek leer je heel wat over de samenstelling van de grond. Je weet bijvoorbeeld of je speciale funderingen moet gebruiken. Of dat er verontreinigingen aanwezig zijn die je moet saneren voordat het bouwproces start.

Deze analyse is niet goedkoop, maar ze vermijdt wel problemen op lange termijn.

Afbraak bestaand pand

Op sommige gronden staat nog een oud pand dat eerst tegen de vlakte moet voordat het perceel bouwrijp is. Dat laat je best over aan een gespecialiseerde firma. Zo verloopt het werk vlotter en veiliger.

Tip: vaak kan je nog enkele materialen recupereren van het oude gebouw, zoals gevelstenen, dakpannen of interieurelementen.

Bomen vellen

Zie je door de bomen je bouwgrond niet meer? Dan moet je eerst deze bomen vellen. Die klus vereist de nodige expertise, zeker wanneer er in de buurt nog andere gebouwen staan. Roep dus de hulp van een expert in.

Lagere begroeiingen, zoals struiken, kan je wel zelf verwijderen om het perceel bouwrijp te maken. Zo spaar je weer enkele honderden euro’s uit.

Grondwerken

Een perceel bouwrijp maken draait niet alleen rond de verwijdering van bomen, struiken en oude gebouwen. Soms is er een ophoging nodig. Tijdens deze grondwerken wordt er aarde aangevoerd om de hoogte van het maaiveld aan te passen. Deze grondwerken kunnen ook gericht zijn op het verbeteren van de afwatering.

Vergunningen

Opgelet: voor sommige werken, zoals het vellen van bomen, is een vergunning vereist. Informeer jezelf bij de gemeente voordat je met de werken start om later discussies te vermijden.

One reply on “Een perceel bouwrijp maken

  • Ivan

    Bedankt voor de nuttige informatie over het bouwrijp maken van een perceel. Wij hebben een perceel gekocht met een vervallen boerderij erop. Bomen vellen doen we liever niet, maar het zal wel moeten. Het ziet er echt naar uit dat we de hulp van een expert moeten inroepen.

    Beantwoorden

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.