Iedereen wil een mooie tuin. Maar een professionele tuinarchitect inhuren kost handenvol geld. Geen paniek: er is nog een andere oplossing. Je kan ook zelf een tuin ontwerpen. Dat is makkelijker dan je denkt. Zeker wanneer je rekening houdt met onderstaande tips:
Verzamel inspiratie
Ook een professionele tuinarchitect start met het verzamelen van inspiratie. Want iedereen heeft een andere smaak. Daarom is elk tuinontwerp uniek.
Start bijvoorbeeld op Pinterest en ga op zoek naar enkele leuke voorbeelden. Verzamel ze op een board om snel een overzicht te maken. Je kan natuurlijk ook een tuinmagazine kopen in de boekhandel of enkele websites van tuinontwerpers bezoeken. Kortom: aan inspiratie is er geen gebrek.
Een tuinontwerp tekenen stap-voor-stap
Hoog tijd om jouw inspiratieverzameling te transformeren in een tuinontwerp.
Eerst maken we een ruwe schets met pen en papier:
- Denk even na over de belangrijkste zones in je tuin: het terras, het tuinhuisje, de vijver, een plaats voor de loungestoelen, enz. Geef die een plaatsje, rekening houdend met omgevingsfactoren. Denk bijvoorbeeld aan de stand van de zon of bouwkundige beperkingen (een tuinhuis mag bijvoorbeeld niet tegen de scheidingsmuur staan).
- Heb je de belangrijkste zones ingevuld? Goed, dan is het nu tijd om ze te verbinden. Teken tuinpaden tussen deze elementen. Dat hoeven geen rechte lijn te zijn. In landelijke tuinontwerpen hebben paden vaak een golvende, organische vorm.
- Vul het ontwerp in met gras, struiken, hagen, bomen en andere planten. Over het type plant hoef je je hoofd nog niet te breken. Dat komt later pas. Probeer te spelen met lijnen, bijvoorbeeld een bloemenperk dat overloopt in een verhoogd terras.
Daarna ga je het ruwe ontwerp verfijnen. Dit gaat het makkelijkst met een 3D-tekentool. Tegenwoordig zijn er allerlei programma’s waar je online een tuinontwerp maakt. Het resultaat bekijk je in 3D. Zo krijg je meteen een beeld van het eindresultaat. De 3D-weergave is ook handig om afmetingen in te schatten of de invloed van licht- en schaduwen te bekijken.
- Bepaal de afmetingen van elk zone: de grootte van het terras, de breedte van paden, de hoogte van de beplanting, enz.
- Kies materialen voor de verharding: klinkers, keramische tegels, kasseien, betonplaten, grind, split … er is voor ieder wat wils.
- Vul de beplanting in. Welk soort haag ga je aanplanten? Welke bomen? En welk type siergrassen? Informeer je online over de verschillende soorten en hun voor- en nadelen.
- Voorzie verlichting op de juiste plaatsen. Er zijn allerlei mogelijkheden: tuinpalen, grondspots, wandlampen, enz.
- Denk ook aan extra’s zoals een irrigatiesysteem of afvoerleidingen voor regenwater.
Klaar? Laat het tuinontwerp eventueel nakijken door vrienden of familie. Zij hebben vaak een nieuwe kijk op de dingen en kunnen goede suggesties geven.
Volg eventueel een cursus
Er bestaan verschillende opleidingsinstituten, zoals het NHA, waar je een cursus tuinarchitectuur kan volgen. In deze cursus leer je allerlei zaken, zoals:
- de ligging van de tuin
- de samenstelling van de grond
- de geschikte plantensoorten
- het onderhoud
- …
Zo’n opleiding is ideaal voor wie zelf een tuin wil ontwerpen of meer uit zijn/haar tuin wil halen. Je leert er alle kneepjes van het vak. Bovendien is een cursus veel goedkoper dan het inhuren van een professionele tuinarchitect.