Onmisbare tips voor het kopen van een loungeset
Previous
RANDOM
Must-haves voor het ultieme entertainment terras
Next

Hoeveel kost een huis bouwen?

by kevin on september 12, 2016
bouw

De Belg heeft een baksteen in zijn maag. We dromen er allemaal van om een eigen huis te bouwen, een plek waar we zorgeloos oud kunnen worden. Maar natuurlijk moeten we met het financiële plaatje rekening houden. Bouwplannen kosten immers handenvol geld. Maar hoeveel kost een huis precies?

Gemiddelde kostprijs om een huis te bouwen

Net zoals iedere persoon op Aarde is ook elke woning uniek. Het is dus onbegonnen werk om op voorhand te zeggen hoeveel de bouw van een huis gaat kosten. Maar er is een manier om toch een schatting te maken.

Onderzoekers hebben de kostprijs van verschillende nieuwbouwwoningen verzameld en deze vergeleken met hun oppervlakte. De prijs per vierkante meter, inclusief architectkosten en BTW, bedraagt 1.295 euro.

 

Dat wil zeggen dat de bouw van een huis gemiddeld €1.300/m² kost.

 

Met deze maatstaf kan je een schatting maken van de kostprijs van een nieuwbouw. Stel dat je een woning van 160 m² wil, dan zal je ongeveer €208.000 betalen. Wil je een woning van 200 m², dan betaal je rond de €260.000. Let op: de aankoopprijs van de grond wordt hier niet meegerekend.

Kan dit goedkoper/duurder?

Zoals hierboven al gezegd, is dit een richtprijs.

In realiteit kan de kost van een nieuwbouw hoger of lager uitvallen. We hebben bijvoorbeeld 43 tips om goedkoop te bouwen.

Daarnaast speelt de afwerkingsgraad een rol. Wil je een chique designkeuken of exclusieve vloertegels, dan zal de totaalprijs hoger uitvallen. Ook speciale vormen, gevelstenen, grote raampartijen en andere architecturale hoogstandjes maken een nieuwbouw duurder.

Vraag meerdere offertes op

Wil je exact weten hoeveel een huis bouwen kost? Dan is er maar één oplossing: offertes opvragen bij bouwfirma’s.

Het is een goed idee om bij verschillende aannemers een prijs te vragen. Er kan namelijk wat verschil zitten in de kostprijs. Door goed te vergelijken, kan je al gauw duizenden euro’s uitsparen.

kevin
Beheerder van woonmooi.be en een interieurfanaat met een hart voor modern design. Contacteer mij via de contactpagina voor vragen of opmerkingen.

Leave a Response

Fonts by Google Fonts. Icons by Fontello. Full Credits here »