Een huis veilig maken voor ouderen

Senioren verkiezen vaak om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. En dat kan perfect. Maar dan zijn er meestal wel een paar aanpassingen nodig om het huis veilig te maken voor ouderen. Hieronder vind je een overzicht.

Obstakels verwijderen

Elk jaar zijn er meer dan 70.000 senioren die letsels oplopen door een val. De meeste valpartijen gebeuren in huis. Ze struikelen bijvoorbeeld over een tapijt of een verlengsnoer.

Daarom is de eerste stap in het veilig maken van een huis voor ouderen het verwijderen van obstakels. Zorg ervoor dat alle doorgangen vrij zijn. Let ook op de breedte, vooral indien men een rollator gebruikt. Verplaats indien nodig enkele meubels.

Traplift installeren

De meeste huizen hebben meerdere verdiepingen. Helaas is de trap nemen voor veel senioren een hele uitdaging.

De oplossing?

Installeer een traplift van Otolift.be of een ander merk. Hiermee blijven hogerliggende verdiepingen bereikbaar, en hoeft men bijvoorbeeld niet de slaapkamer naar de benedenverdieping te verhuizen. Goed om te weten: een traplift is geschikt voor zowat elke trap, recht of met een draai.

Hoeveel een traplift kost hangt af van de lengte, de vorm en het model dat je kiest. Reken op een gemiddelde kostprijs tussen de €3.500 en €6.000. Vraag een offerte op voor jouw woning en je weet meteen het exacte bedrag.

traplift voor senioren

Handgrepen plaatsen

Senioren kunnen altijd een paar extra steunpunten gebruiken. Installeer daarom handgrepen op enkele strategische locaties, zoals aan het bad, de douche, het toilet en drempels.

Let op: kies niet voor beugels met zuignappen, want die kunnen loskomen. Een bevestiging met pluggen en schroeven is veel steviger en dus ook veiliger.

Deuren verbreden

De afmetingen van standaard deuren zijn niet geschikt voor rolstoelgebruikers. Daarom is het soms nodig om bestaande deuropeningen te verbreden, zodat er een vlotte doorgang mogelijk is. Ja, dit is een ingrijpende aanpassing, maar wel eentje die noodzakelijk is om een huis veilig en comfortabel te maken voor ouderen.

Videofoon installeren

Ouderen zijn vaak het slachtoffer van overvallen. Daarom is het een goed idee om niet zomaar voor iedereen de deur te openen. Een videofoon kan hierbij helpen. Dankzij de camerafunctie ziet de bewoner wie er aan de deur staat. Via de ingebouwde luidsprekers en microfoon kan men zelfs communiceren.

Wil je nog een stapje verder gaan? Combineer de videofoon met een elektrisch slot. Deze oplossing laat een ontgrendeling vanop afstand toe, zodat men niet hoeft recht te staan om de voordeur te openen.

videofoon voor ouderen

Verlichting verbeteren

Wist je al dat een 80-jarige ongeveer driemaal zoveel licht nodig heeft om goed te zien dan een jongvolwassene? Wie een huis wil veilig maken voor ouderen moet dus ook de verlichting aanpassen.

Vervang bestaande lampen door ledverlichting met een hogere lichtopbrengst (aantal Lumen). Daarnaast is het misschien noodzakelijk om extra lichtpunten te voorzien. Verplaatsbare armaturen, zoals tafellampen en vloerlampen zijn hiervoor de ideale keuze.

Tip: gebruik slimme schakelaars voor de verlichting. Dan kan men met één druk op een lichtschakelaar of afstandsbediening de verlichting bedienen. In sommige ruimtes, zoals het toilet, is een bewegingsmelder zeker en vast een meerwaarde.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.