6 tips om je tuin klaar te maken voor warme zomerdagen

De eerste zonnestralen in de lente doen ons verlangen naar de zomer. Maar voordat de warmste weken van het jaar eraan komen, moet je natuurlijk eerst je tuin klaarmaken. De specialisten van Out at Home geven alvast enkele tips.

1. Plaats een zwembad

De eerste tip is heel eenvoudig: trakteer jezelf op een zwembad. Een plons in het water zorgt voor de nodige verfrissing op snikhete dagen.

We zien je al denken dat een zwembad waarschijnlijk heel duur is. Maar niets is minder waar. Er bestaan ook gewoon goedkope zwembaden zoals opbouwzwembaden en opblaasbare modellen. Deze hebben dan ook nog eens het voordeel dat ze makkelijk en budgetvriendelijk te onderhouden zijn. In de winter kan je ze gewoon opbergen. Handig, toch?

Wie langer wil zwemmen installeert best een verwarmingssysteem. Hiermee kan je niet alleen in de zomer maar ook in de lente en vroege herfst van het water genieten. Er zijn verschillende systemen verkrijgbaar, gaande van zonnecollectors tot warmtepompen.

2. Voorzie zonwering

De hele dag in de zon rondlopen is echt geen goed idee. Zorg dus voor de nodige schaduw op je terras. Een parasol is de meest eenvoudige manier om schaduw te creëren. Vooral wanneer je kiest voor een parasolvoet op wieltjes, zodat je alles makkelijk verplaatst.

Daarnaast is er nog vaste zonwering in de vorm van schaduwdoeken of zonneschermen. Een terrasoverkapping/pergola kan ook, maar dan spreken we wel over een andere prijsklasse.

3. Buffer regenwater

In de zomer regent het amper. Tijdens de weinige regenbuien kan je het regenwater best opvangen en bewaren in een ton of een ondergrondse tank. Zo kan je het later hergebruiken om je tuin te besproeien. Vooral tijdens droge periodes is dat belangrijk, omdat anders je gras en andere planten sterven.

Tip: water geven doe je best in de late avond. Dan verdampt het minder snel en is de kans op verbranding het kleinst.

4. Plaats een automatische irrigatie

Een automatisch irrigatiesysteem is het ideale hulpmiddel om je tuin zomerklaar te maken. Dit systeem van sproeiers en druppelslangen zal op het juiste moment de beplanting water geven. Op deze manier hoef je niet zelf met een tuinslang of gieters te knoeien. Bovendien bespaart zo’n irrigatiesysteem veel tijd.

Tip: koppel de irrigatie aan je domoticasysteem. Die kan bijvoorbeeld de planning aanpassen op basis van de weersverwachting.

automatisch irrigatiesysteem om planten water te geven in de tuin

5. Breng een laag houtsnippers aan

Bescherm je planten tegen de zon door een laag houtsnippers op de grond te leggen. Dit voorkomt uitdroging van de grond. Dankzij deze houtsnippers hoef je minder vaak te sproeien. Bijkomend voordeel: ze houden de groei van onkruid tegen. Dat is dus een win-win!

zomer houtschors tussen planten strooien

6. Denk aan de dieren

Heb je dieren in de tuin? Voorzie dan zeker voldoende schaduw. Ook honden, kippen, eenden en geitjes hebben af en toe nood aan een plekje uit de zon. Je kan hiervoor natuurlijke beschaduwing voorzien (zoals een boom), of een afdakje of schaduwdoek plaatsen.

Houd ook het drinkwater in het oog. Dieren drinken meer tijdens warme dagen. Bovendien verdampt het water sneller door de hoge temperaturen. Vul dus tijdig bij.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.